Πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας αλλά όχι στην τιμή φυσικού αερίου πρότεινε η Κομισιόν

H πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προταθούν μέτρα στα κράτη μέλη για να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την στήριξη επιχειρήσεων.


Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάγιεν ανακοίνωσε, επίσης, πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η εισφορά αυτή θα αφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας με τις πληροφορίες να θέλουν τις χώρες της ΕΕ να μπορούν να εισπράττουν την εν λόγω εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο σχέδιο δημιουργίας μιας νέα ευρωπαϊκής τράπεζας για το υδρογόνο προσθέτοντας ότι θα εξασφαλιστούν κονδύλια 3 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία αυτή.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, όλα αυτά είναι έκτακτα και προσωρινά μέτρα.


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε, επίσης, την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας και παράλληλα να συνεχίσει την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.


Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πλαφόν», η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι για την ΕΕ έχει σημασία τόσο το θέμα της ασφάλειας των προμηθειών της, αναφορά η οποία απαντά σε χώρες που έχουν ταχθεί κατά της επιβολής πλαφόν για τον λόγο αυτό, όσο και το θέμα της τιμής του αερίου καθώς με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που ισχύουν σήμερα η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *