Πετρέλαιο θέρμανσης: Στις 13/10 ξεκινάει η διάθεσή του με τιμή κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο

 

Στις 13 Οκτωβρίου 2023 θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιμή που θα διαμορφωθεί σε πρώτη φάση κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο για τα μεγάλα αστικά κέντρα και λίγο υψηλότερα για την περιφέρεια.


Την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης επηρρεάζουν σίγουρα και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς ενεδέχεται αν προκαλέσει άνοδο στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου.

Η άτυπος κανόνας για την διαμόρφωση της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι: τιμή diesel κίνησης μείον περίπου 30 λεπτά το λίτρο.

Σε σχέση με την περυσινή κατάσταση, η μεγάλη διαφορά είναι ότι εφέτος δεν θα υπάρξει κρατική επιδότηση στην αντλία, αλλά ούτε και επιδότηση από τα διυλιστήρια. Πέρυσι αθροιστικά ήταν κοντά στα 32 λεπτά το λίτρο, αλλά με σημαντικά υψηλότερα τιμή.

Πέρυσι η διάθεση ξεκίνησε στο 1,38 ευρώ το λίτρο και εφέτος μάλλον θα είναι στο 1,40 ευρώ. Δηλαδή στα 1.000 λίτρα η επιβάρυνση θα είναι κοντά στα 20 ευρώ.


Σε ότι αφορά την πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία των τιμών, μάλλον είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη με βάση την εικόνα που υπάρχει στην αγορά και κυρίως με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και όχι μόνο. Σήμερα οι τιμές του Brent είναι ελαφρά ανοδικό, λίγο κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η τιμή του φυσικού αέριου υποχωρεί μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που έφεραν την τιμή του στην περιοχή των 50 ευρώ η μεγαβατώρα.


Πηγή: Newsit.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *