Πετρέλαιο: Πήρε την ανηφόρα μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Ανησυχία για νέο ράλι τιμών – Αναμένεται άνοδος και στην Ελλάδα

 

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραλ και Χαμάς έβαλε φωτιά και στις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας ανησυχία για νέο ράλι τιμών παγκοσμίως.


Η τιμή του Brent ανέβηκε στα ύψη και έφτασε τα 90 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 6%.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα χτυπήσει φυσικά και την πόρτα μας. Όπως ανέφερε το newsit.gr οι τιμές στην αντλία την επόμενη εβδομάδα θα εκτιναχθούν. Οι πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά το λίτρο ίσως και περισσότερο.

Αν μάλιστα επαληθευτούν και οι εκτιμήσεις που βλέπουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» να κάνει την πρώτη στάση στην περιοχή των 100 δολαρίων το βαρέλι, τότε τα πράγματα αναμένεται να γίνουν δύσκολα για την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο.

Άλλη μια αφορμή που βοήθησε στην άνοδο του πετρελαίου ήταν επιβολή χθες κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που παραβίασαν το ανώτατο όριο της τιμής πετρελαίου που είχε θέσει η G7 ώστε να ελέγχεται η «είσοδος» του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.


«Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους διεθνείς εταίρους του να μειώσουν τα κέρδη του ρωσικού κυβερνητικού πετρελαίου και να περιορίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.


Το «ράλι» των τιμών

Σε αυτό το κλίμα το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 4,78 δολάρια ή 5,8% στα 87,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε άνοδο 5,9%.

Παράλληλα, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4,89 δολάρια ή 5,7% στα 90,89 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος η άνοδος ανέρχεται σε 7,5%.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την χθες Παρασκευή «χάρη στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο MarketWatch ο Lukman Otunuga, διευθυντής ανάλυσης αγοράς στην FXTM.


«Η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκεται σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ώθησε τις τιμές σε ανοδική πορεία, ενώ οι κυρώσεις των ΗΠΑ επίσης ενίσχυσαν την ανοδική τάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό παραμένουν έντονες εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την εξάπλωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στην περιοχή, με αποτέλεσμα σημαντικές διαταραχές σε μια ήδη στενή αγορά», δήλωσε ο Otunuga.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *