«Πακέτο» 80 εκατ. για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων

Επέκταση των αναστολών εργασίας, ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά και αναστολή καταβολής ρυθμισμένων δόσεων του Ιανουαρίου επιχειρήσεων και εργαζομένων περιλαμβάνει η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα δημιουργούν προβλήματα σε δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν, τουλάχιστον για τον τρέχοντα μήνα ελήφθησαν επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπουν:


1. Από την 1η.1.2022 και έως τις 31.1.2022 οι πληττόμενες επιχειρήσεις, όπως νυχτερινά κέντρα και μπαρ, καθώς και αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική, έχουν δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης από 14 Ιανουαρίου έως και το τέλος του τρέχοντος μήνα δικαίωμα να θέσουν το προσωπικό σε αναστολή (το 100% των εργαζομένων τους) έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις τέχνες του θεάματος και θέατρα, διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων, παιδότοποι και οι χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων.

Από χθες μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου μπορούν να θέτουν σε αναστολή έως το 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, στις υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), τα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, οι κινηματογράφοι, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι, οι σχολές χορού, τα καζίνο και τα πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να κοστίσει περί τα 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του μηνός Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί και στον επόμενο μήνα.

2. Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι επιλέξιμοι κλάδοι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου είναι:

• Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.


• Οργάνωση εκδηλώσεων.


• Υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering).

• Σχολές χορού.

• Νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι ανωτέρω επιχειρήσεις στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 άνω του 50%. Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται σε 8% επί του τζίρου που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις το 2019 και ανώτατο όριο τα 400.000 ευρώ. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.


3. Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή. Συγκεκριμένα:

• Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ, των οποίων το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας), παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

• Για τους εργαζομένους ανά την επικράτεια, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *