Ομαλοποίηση στο τέλος του 2023 βλέπει ο Σταϊκούρας και προειδοποιεί: «Κακή για την οικονομία η μακρά προεκλογική περίοδος»

Την εκτίμησή του ότι οι δυσκολίες που συμπυκνώνονται στη λέξη «ακρίβεια», μέσω -όπως είπε- ενός υψηλού πληθωρισμού, θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση το 2022 και θα επεκταθούν με χαμηλότερη ένταση το 2023, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο τέλος του 2023 με αρχές του 2024.


Ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα σημερινά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα μείνει γενναία και αποτελεσματικά δίπλα στην κοινωνία, όπως έχει αποδείξει εδώ και τρία χρόνια τώρα».

«Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με έναν σημαντικό αριθμό μεγέθυνσης, τον υπολογίζουμε 3% στον προϋπολογισμό, και με βάση τους πρώιμους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι το ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο. Η ανεργία μειώνεται. Στο κάθε νοικοκυριό που είχε έναν άνεργο, μπαίνει πρόσθετο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί δύο φορές. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, το 75% δεν πληρώνει φόρους, και ένα κομμάτι τους θα έχει πιστωτικό. ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δισ. ευρώ λιγότερο από ότι το 2018. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το 29% στο 22%, προκαταβολή φόρου μικρότερη. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Αυτά είναι αρκετά δισ. ευρώ. Δεν είναι επιδόματα, είναι όμως βοήθεια στο πορτοφόλι του πολίτη, γιατί δεν είναι εκροή πόρων. Αυτά πρέπει να προσμετρηθούν όταν κάνεις οικονομική πολιτική» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022. «Τόσα μέτρα δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ είναι για το ρεύμα. Για να αποφύγει ο πολίτης το 70% – 90% του κόστους της επιπλέον επιβάρυνσης το Β’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε στα καύσιμα παρεμβάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αρκετές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, και μια σειρά απο άλλα μέτρα όπως είναι οι μειωμένοι ΦΠΑ που τώρα νομοθετούμε στη Βουλή», πρόσθεσε ακόμη.

Με αφορμή ρεπορτάζ από πρατήριο καυσίμων και την παρέμβαση στην εκπομπή του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλη Κιούση, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μέτρων για την τιμή της βενζίνης, ο ίδιος εξήγησε ότι τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι μεν αυξημένα, αλλά το άθροισμά τους με το 90% της φορολόγισης των υπερκερδών εταιρειών επιστρέφονται στην κοινωνία. «Αυτό είναι που ζητάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισήμανε.


«Τα μέτρα μας πράγματι δεν είναι οριζόντια στα καύσιμα, και ορθώς δεν είναι. Έχουν κοινωνικό πρόσημο. Καλύπτουν τα 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τα 3,5 εκατομμύρια που κινούνται. Αυτό που άκουσα είναι να βοηθήσουμε κι αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Είκοσι λεπτά να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, είναι 1,5 δισ. ευρώ. Αν το κάνουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιο άλλο μέτρο δεν θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει απεριόριστος δημοσιονομικός χώρος» πρόσθεσε ακόμη ο υπουργός.


Με αφορμή την παρέμβαση στην εκπομπή του υπεύθυνου επικοινωνίας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Σωκράτη Αλειφτήρα, ο οποίος μίλησε για τη συνεχόμενη αύξηση στο κόστος παραγωγής που «γονατίζει» τους αγρότες, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα του έλληνα αγρότη όσο γίνεται πιο γενναία.

«Οι φορολογικοί συντελεστές στους αγρότες με μόνιμο τρόπο έχουν μειωθεί. Κι σε αυτούς απο το 22% στο 9%. Έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, που είναι ρευστότητα. Έχουμε βοηθήσει τους κτηνοτρόφους με βάση τους τζίρους του 2021. Περάσαμε πρόσφατα νόμο για τους αγρότες προκειμένου να συνενωθούν με πιο βιώσιμα σχήματα. Δίνουμε το κίνητρο της μείωσης κατά 50% στο φόρο εισοδήματος, εφόρου ζωής» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα και λειτουργούμε με τετραετία. Είναι ζημιογόνα όμως μακρά προεκλογική περίοδος. Εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Για την οικονομία είναι αδιάφορο το πότε θα γίνουν εκλογές. Η μακρά προεκλογική περίοδος είναι κακή για την οικονομία. Η οικονομία λειτουργεί με όρους τετραετίας, επιτυγχάνει τους μεγάλους στόχος της με τις θυσίες της κοινωνίας της τελευταίας δεκαετίας».

Δείτε όσα είπε στη ΕΡΤ


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *