Νέο πακέτο μέτρων: Επίδομα σε συνταξιούχους – Τι αλλάζει για αγρότες και ρύθμιση οφειλών

Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη, αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.


Συγκεκριμένα, στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά κυρίως τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν καθόλου ή έλαβαν πολύ μικρές αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, αγρότες που βάλλονται από το αυξημένο κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης και οφειλέτες, οι οποίοι δυσκολεύονται χωρίς διευκολύνσεις να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στην συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», συμπλήρωσε.


«Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή», είπε ο πρωθυπουργός.


Παράλληλα έκανε λόγο για τη δυνατότητα ρυθμίσεων με 36 έως 72 δόσεις, σε νέες και παλιές οφειλές, για τους συνεπείς δανειολήπτες. «Για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Με την νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για συνεπείς οφειλέτες, που όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός είναι «μια καινοτόμος, ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις. «Υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς. Είναι τα θύματα -θα έλεγα- της ενεργειακής κρίσης και να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν. Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες αύριο, για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω, για τους συνεπείς οφειλέτες οι οποίοι δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια».

Ωστόσο, η επανένταξη στην ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή.


«Για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων, θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

«Έχω πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ. Έχω ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες για αποζημιώσεις να τρέξουν γρήγορα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Νέο πακέτο μέτρων: Επίδομα σε συνταξιούχους – Τι αλλάζει για αγρότες και ρύθμιση οφειλών”