«Μια μεταρρύθμιση που αξίζει στους νέους» τονίζει για το ΤΕΚΑ ο Χατζηδάκης

«Οι ατομικοί κουμπαράδες για τους νέους στις επικουρικές συντάξεις είναι μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση. Είναι ένα άνοιγμα του κράτους προς τους νέους, ιδιαίτερα τους νέους εργαζομένους» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης στην παρουσίαση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


«Σήμερα πια 50 χιλιάδες νέοι έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο σύστημα. Και, αν και, μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουμε ότι θα έχουν ενταχθεί περίπου 80 χιλιάδες, πολύ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τί θα συμβεί από 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε θα ξεκινήσουν να εντάσσονται εθελοντικά και οι υπόλοιποι νέοι έως 35 ετών» ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΤΕΚΑ είναι «μια μεταρρύθμιση που σε κάθε περίπτωση αξίζει στους νέους, οι οποίοι αισθάνονται ότι το πολιτικό σύστημα δεν δίνει την απαραίτητη προσοχή στις ανησυχίες τους!».

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι «οι νέες και οι νέοι θα αγκαλιάσουν το καινούργιο σύστημα» διότι, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «τους βάζει σε προτεραιότητα». Η «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τους Νέους» είναι ένα «σύγχρονο ευρωπαϊκό και αποδοτικό σύστημα που δεν περιορίζει μόνο το ρίσκο, βάζοντας τα αυγά μας σε περισσότερα καλάθια – το αναδιανεμητικό σύστημα για τις κύριες συντάξεις, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές – δεν είναι μόνο ένα σύστημα που αυξάνει την αποταμίευση και τις επενδύσεις και τελικά θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, είναι κυρίως ένα σύστημα το οποίο στηρίζει την οικονομική ελευθερία» σχολίασε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι διευρύνονται τα δικαιώματα επιλογής των νέων ανθρώπων και μέσω του νέου συστήματος εξασφαλίζεται για αυτούς ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Χατζηδάκης, ήδη από την αρχή της ομιλίας του, «οι ατομικοί κουμπαράδες για τους νέους ήταν μία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, μια θέση που είχαμε διατυπώσει ήδη από το προγραμματικό μας συνέδριο του 2017». Η μεταρρύθμιση είναι «ουσιαστικά η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο κεφαλιοποιητικό σύστημα ως προς τις επικουρικές συντάξεις όλων όσων εντάσσονται για 1η φορά στην αγορά εργασίας ή για όσους το επιλέξουν από 01.01.23, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μέχρι 35 ετών» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ΤΕΚΑ είναι «ένα δημόσιο ταμείο αρμόδιο αρμόδιο» για τις επενδύσεις που θα προκύπτουν από τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου στον ατομικό του κουμπαρά και θα προσφέρει τρεις εναλλακτικές ως προς το επενδυτικό προφίλ του ασφαλισμένου. Δηλαδή, «θα αποφασίζεις αν θα έχεις ένα πιο επιθετικό επενδυτικό προφίλ, ένα πιο συγκρατημένο ή κάτι ανάμεσα στα δύο και θα μπορείς να παρακολουθείς (ακόμα και από το κινητό σου τηλέφωνο, όπως κάνεις με τον τραπεζικό σου λογαριασμό) το πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις σου» είπε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος σε κάθε νέο εργαζόμενο. Επιπλέον, το Δημόσιο «σε κάθε περίπτωση εγγυάται ότι ακόμα και αν όλα πάνε στραβά στις αγορές και στις επενδύσεις, εσύ θα πάρεις οπωσδήποτε πίσω όλες σου τις εισφορές συν τον πληθωρισμό».


«Ως προς δε το κόστος μετάβασης όλες οι μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για ένα κόστος το οποίο τελικά βγαίνει περίπου στα 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά σε ένα προϋπολογισμό που δίνει 15 δισεκατομμύρια ετησίως για τις συντάξεις» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι «την πρώτη χρονιά ήταν μόνο 34 εκατομμύρια». «Αξίζει, πιστεύω, για τη νέα γενιά να δώσουμε 120 εκατομμύρια για να πάρουν μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις οι νέοι μας» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, καταλήγοντας στην ομιλία του ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που «δικαιούται και αξίζει η νέα γενιά της Ελλάδας».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *