Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η παράταση του Market Pass

 

Με τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 των οποίων η υποβολή βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι με τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021, θα γίνει η παράταση του Market Pass.


Με δεδομένο ότι μεταξύ 2021 και 2022 η εισοδηματική κατάσταση πολλών φορολογουμένων θα έχει μεταβληθεί ενδεχομένως σημαντικά -είτε θετικά είτε αρνητικά- το οικονομικό επιτελείο και συγκεκριμένα ο Χάρης Θεοχάρης που θα «τρέξει» την δεύτερη φάση του Market Pass θεωρούν ότι είναι πιο δίκαιο όλα να γίνουν με πιο πρόσφατη εικόνα για τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Οι λεπτομέρειες της παράτασης θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα αλλά σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο ΥΠΟΙΚ δεν έχουν καμιά πρόθεση να ζητήσουν από τα 2,8 εκατομμύρια των πολιτών που έκαναν χρήση του Market Pass – είτε με την άυλη κάρτα είτε με τα μετρητά – να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Αίτηση δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ούτε και όσοι είχαν κάνει αίτηση και απορρίφθηκαν. Αντίθετα το σύστημα θα θεωρήσει ότι όλοι αυτοί έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους και εσωτερικά θα τις αξιολογήσει -οίκοθεν όπως λέγεται στη «φορολογική διάλεκτο»- με βάση όμως τα επικαιροποιημένα εισοδήματα όπως αυτά παρουσιάζονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη το σύστημα αναμένεται να ανοίξει για μερικές μόνο ημέρες ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αιτηθούν ενίσχυσης όσοι την πρώτη φορά δεν το έκαναν είτε επειδή σνόμπαραν το μέτρο είτε διότι ήξεραν ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία δεν πρόκειται με τα υπάρχοντα δεδομένα να αλλάξουν.


Ως προς την διάρκεια της παράτασης τις πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο που θέλει την τελευταία πληρωμή της δεύτερης φάσης να γίνεται στο τέλος Οκτωβρίου. Έτσι τα χρήματα θα αξιοποιούνταν τον Νοέμβριο και όπως έλεγε στο skai.gr αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών «έτσι θα έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος του έτους».


Αυτό έχει σημασία διότι με βάση τις τρέχουσες κοινοτικές οδηγίες για την σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στον πληθωρισμό, η παράταση του Market Pass δεν μπορεί να περάσει στο 2024.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι εύλογο ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους φορολογούμενους να επισπεύσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ώστε να μην χρειαστεί να δοθεί παράταση της διορίας η οποία λήγει στις 30 Ιουλίου.

Είκοσι ημέρες πριν η άμμος στην κλεψύδρα να σωθεί, έχουν υποβληθεί περίπου 4,23 εκατ φορολογικές δηλώσεις, έχουν πατήσει δηλαδή του κουμπί της υποβολής περίπου 2/3.

Το 50% είναι μηδενικές, το 33,2% είναι χρεωστικές με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 1111€ και το 16,8% είναι πιστωτικές με την μέση επιστροφή φόρου να αγγίζει τα 356€.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *