Κομισιόν: Ποια είναι η πρόταση για πλαφόν στην τιμή ρεύματος και για φορολόγηση των υπερκερδών

Σχέδιο, για τον περιορισμό των κερδών των ενεργειακών εταιρειών και τη διοχέτευση των χρημάτων για στήριξη των καταναλωτών  προωθεί η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ προτείνει και την επιβολή ενεργειακού δελτίου, με υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένες ώρες, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει την κρίση.


Συγκεκριμένα η Επιτροπή θέλει να περιορίσει τα έσοδα από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερου κόστους. και να επιβάλει εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων 

Η πρόκληση θα είναι να βρεθεί μια λύση σε επίπεδο ΕΕ που θα ταιριάζει σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη.  Η Φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τα σχέδιά της την Τετάρτη και η εκ περιτροπής προεδρία της Τσεχίας συγκάλεσε νέα έκτακτη συνεδρίαση για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά, σύμφωνα με το Bloomberg, οι προτάσεις είναι:

Πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Προσωρινή εισφορά σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων τουλάχιστον στο  33% των επιπλέον κερδών τους. Με βάση τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών που ξεκινούν το 2019. Πρόκειται για έκτακτο και προσωρινό και εναπόκειται στα κράτη μέλη να υποβάλουν αίτηση.
Στόχος μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και υποχρεωτικη μείωση της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *