«Καλάθι του νοικοκυριού»: Θετική επίδραση στον καταναλωτή παρουσιάζει έρευνα

Ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους πολίτες φαίνεται να είναι η εφαρμογή του «Καλαθιού του νοικοκυριού», όπως διαπιστώνεται μέσα από νέα επιστημονική μελέτη.


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Philips University της Λευκωσίας, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του «Καλαθιού του νοικοκυριού» η μέση μείωση τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτό ανέρχεται έως 6,56%.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της πλατφόρμας e-Καταναλωτής, η θέσπιση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» δημιούργησε θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή, ο οποίος έχει στη διάθεσή του προϊόντα των οποίων οι μεταβολές των τιμών υπερκέρασαν τις μεταβολές των τιμών της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, στα προϊόντα στο «Καλάθι» καταγράφηκε τον Νοέμβριο μείωση της μέσης τιμής (μέσος όρος) κατά 6,45%, της διάμεσης τιμής (μεσαία τιμή στην κατάταξη των τιμών του κάθε προϊόντος) κατά 6,32% και της κατώτατης τιμής κατά 6,56%, ενώ το ίδιο διάστημα οι τιμές των αντίστοιχων κατηγοριών (ομοειδών) προϊόντων στην αγορά αυξήθηκαν κατά 0,90%, άρα το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον καταναλωτή.

Επισημαίνεται ότι στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022 ο μέσος μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών των αντίστοιχων αγαθών ήταν 1,43%. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι από τα προϊόντα στις 51 ομάδες του «Καλαθιού», στα 21 υπήρξε μείωση της μέσης τιμής τους εντός του Νοεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 30, στα 23 οι τιμές αυξήθηκαν, λιγότερο όμως από τις τιμές των ομοειδών προϊόντων της αγοράς, ενώ για τα υπόλοιπα 7 υπήρξε αύξηση μεγαλύτερη από αυτή της αγοράς.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *