Κ. Χατζηδάκης: Νέο πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers – Ποινές για μη σαφή και έγκαιρη ενημέρωση οφειλετών

Με εκπροσώπους από την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τους οποίους συζήτησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και την νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers, στην οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση.


Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χατζηδάκης, το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει την υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες, αλλά και ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

Από την πλευρά της, η Ένωση ενημέρωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2023 υπάρχει μια βελτίωση 30% σε σχέση με το 2022 ως προς τις διμερείς ρυθμίσεις δανείων που γίνονται με τους servicers.

Σημειώθηκε, επίσης, η αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού (έως τον Ιούνιο, 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δις ευρώ αρχικών οφειλών).

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *