ΙΟΒΕ: Με ανάπτυξη 6,1% έκλεισε το 2022 στο 2,4% η πρόβλεψη για το 2023

Η ελληνική οικονομία αναθερμάνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 με αποτέλεσμα όπως εκτιμά το ΙΟΒΕ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να είναι στο 6,1% για το προηγούμενο έτος. Ο ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης του προηγούμενου έτους στηρίχθηκε πρωτίστως στην ιδιωτική κατανάλωση (+7,9%) και στις επενδύσεις (+21,8%).


Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ανεβάζει επί το θετικότερο την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας το 2023 καθώς από το 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη στη σημερινή παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του, την ανεβάζει την στο 2,4%.

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκο Βέττα, τέσσερις είναι οι παράγοντες που προσδίδουν αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία: Πρώτον, η ισχυρή ανάκαμψη της κατανάλωσης, η οποία ενδυναμώθηκε και από τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, αλλά κυρίως εκφράζει συσσωρευμένη αντίδραση μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Δεύτερον, παρόμοιες τάσεις υπάρχουν και σε άλλες οικονομίες, κυρίως ευρωπαϊκές, και ως αποτέλεσμα η ισχυρή δυναμική του εισερχόμενου τουρισμού. Τρίτον, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συναφών ευρωπαϊκών σχημάτων, ευνοεί την οικονομία τόσο άμεσα με τη διοχέτευση ρευστότητας σε διάφορους τομείς της, με σχετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, όσο και έμμεσα μέσω μεταρρυθμίσεων. Τέταρτον, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημοσίου χρέους δεν επηρεάζεται από την άνοδο των επιτοκίων στο παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς είναι περισσότερο μακροπρόθεσμο και με σταθερά επιτόκια.

Στοχεύσεις οικονομικής πολιτικής


Σύμφωνα με τον κ. Βέττα καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική διαδικασία, αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση αναπτυξιακής δυναμικής στη συνέχεια να υπάρξει κατάλληλη στόχευση σε τρεις κομβικές περιοχές οικονομικής πολιτικής:


  • Πρώτον, είναι αναγκαία και επείγουσα η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα στο επόμενο διάστημα, που θα προωθεί την ευρωστία των δημοσιονομικών, με επίτευξη και της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό.
  • Δεύτερον, καθώς το παγκόσμιο πλαίσιο πλέον δεν ευνοεί επενδύσεις και εξαγωγές, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστική θέση της χώρας.
  • Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει ο χειρισμός του πληθωρισμού, αφενός για να μην πληγεί η σχετική ανταγωνιστική θέση της χώρας και αφετέρου ώστε να μην υπάρχει συνεχιζόμενη έντονη πίεση στα νοικοκυριά. Προτεραιότητα είναι επίσης μέτρα για τη συστηματική στροφή της άτυπης προς την επίσημη οικονομία.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει την καλύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του περασμένου έτους, τονίζοντας ότι:

  • «Επιταχύνθηκε η οικονομική μεγέθυνση στο 5,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (έναντι 4,4% στο προηγούμενο τρίμηνο), με κινητήριες δυνάμεις τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.
  • Ανασταλτικά στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στα τέλη του 2022 λειτούργησε η διεύρυνση του ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης των εισαγωγών (+7,5%), σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εξαγωγών (-3,5%) για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
  • Μετά την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας κατά το 4ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 6,1% για το 2022.
  • Ο ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης του προηγούμενου έτους στηρίχθηκε πρωτίστως στην ιδιωτική κατανάλωση (+7,9%) και στις επενδύσεις (+21,8%).
  • Στις αρνητικές εξελίξεις για το 2022 συγκαταλέγεται η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (-9,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ), με τις εισαγωγές (+10,9%) να αυξάνονται κατά ποσοστό σχεδόν διπλάσιο των εξαγωγών (+4,9%).
  • Ο βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 82% το 2022».

Επισημαίνεται, επίσης, ότι και οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν καλύτερες από τις προσδοκίες:

  • «Η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινήθηκε ταμειακά καλύτερα από τον στόχο για το 2022. Καταγράφηκε υπέρβαση στα δημόσια έσοδα (+8,6%) λόγω της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού.
  • Σε ταμειακή βάση, ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα €11.656 εκατ. (5,5% του ΑΕΠ) και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €2.308 εκατ. (1,0% του ΑΕΠ).
  • Το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης κινήθηκε περαιτέρω πτωτικά ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022, στο 178,2% το τρίτο τρίμηνο.
  • Στο πρώτο δίμηνο του 2023 συνεχίστηκε η υπεραπόδοση στα δημόσια οικονομικά, σε ταμειακούς όρους, με πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους €2.308 εκατ. (1,0% του ΑΕΠ) και πρωτογενές Πλεόνασμα ύψους €4.215 εκατ. (1,9% του ΑΕΠ)».

Δείτε εδώ την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *