Η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων για τα νοικοκυριά μετά την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα

 

Η ακρίβεια καλά κρατεί στα τρόφιμα και η κυβέρνηση θέλοντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό, δείχνει να ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.


Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι για 16ο συνεχή μήνα, ο δείκτης της ακρίβειας στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφια επίπεδα.

Η μεγάλη αύξηση που υπάρχει στις τιμές των τροφίμων όλους τους τελευταίους μήνες έχει φέρει σε πραγματική απόγνωση τους καταναλωτές και ειδικά εκείνους που ανήκουν στις αποκαλούμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αυτό διότι οι δαπάνες για τα βασικά είδη διατροφής αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος και η δαπάνη εκεί είναι ανελαστική.

Στην κυβέρνηση παρά τις διαρροές ότι στην Ελλάδα η ακρίβεια είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, εντούτοις υπάρχει έκδηλη ανησυχία και αναζητούνται τρόποι προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικές εκείνες ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως ανέφερε το newsit.gr.

Τα στελέχη της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις οι οποίες θα είναι στοχευμένες και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της ΔΕΘ τον επόμενο μήνα.


Αναλυτές μάλιστα αναφέρουν ότι για τον Αύγουστο η κατάσταση θα είναι χειρότερη και σε αυτό συντείνει και το γεγονός ότι οι τιμές στα καύσιμα είναι αυξημένες σε σχέση με έναν μήνα πριν σε ποσοστό περίπου 15%. Και τον Ιούλιο υπήρξαν αυξήσεις, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνεται στο Δείκτη στο σύνολό τους για τον συγκεκριμένο μήνα.


Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης της διατροφής είναι σε διψήφια ποσοστά για 16ο συνεχή μήνα και πλέον από τον Μάιο και μετά έχει αλλά ρότα και κινείται υψηλότερα σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών με τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, ένα στοιχείο σημαντικό είναι ότι παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και σταθεροποίηση του μηνιαίου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στα προϊόντα διατροφής, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιουλίου 2023.

Σε ετήσια βάση, πάντως, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις 5 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο πληθωρισμό.

Συγκεκριμένα:


  • Σε ετήσια βάση (σύγκριση Ιουλίου 2023 με Ιούλιο 2022), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ανέρχεται στο 2,5% και παραμένει ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, μειωμένος κατά -53% συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 5,3%.

Μεγάλες είναι οι μειώσεις στην ενέργεια και συγκεκριμένα στο Φυσικό Αέριο κατά -68,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά -20,7% και τον ηλεκτρισμό κατά -16,2%, ενώ αύξηση καταγράφεται στα στερεά καύσιμα κατά 26,6%. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων κυμαίνεται στο 12,3%.

  • Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Ιουλίου με Ιούνιο 2023), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι μειωμένος κατά 1,1%.

Σημαντική είναι η μείωση στα είδη ένδυσης – υπόδησης κατά -23,8%, ενώ από τα επιμέρους προϊόντα -υπηρεσίες το φυσικό αέριο είναι μειωμένο κατά -5,9% και ο ηλεκτρισμός κατά -2,2%.

Σε ελαφρά αποκλιμάκωση στο 127,76 από 127,79 (έτος αναφοράς 2020=100) κινείται και ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *