Για προϋπολογισμό που «σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» μιλά ο Οικονόμου

Στα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, που αφορούν την ενίσχυση του εισοδήματος, τη φορολογία, τη δημοσιονομική και την κοινωνική πολιτική, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.


«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου της μνημονιακής επιτήρησης ή της ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά καταδεικνύει επίσης την εθνική μας προτεραιότητα να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμη στα στοιχεία καθώς και στις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, την ανεργία και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της ευρωζώνης και των κρατών μελών της ΕΕ. Ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται στο 9,7%, ενώ για το 2023 στο 5%, έναντι 6,1% της ευρωζώνης και 7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, σε 12,7%. Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022, η χώρα θα γυρίσει το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε επίσης μνεία στην ενίσχυση των εισοδημάτων και των συντάξεων, από το 2023, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις ένοπλες δυνάμεις και τους γιατρούς του ΕΣΥ, μέσω κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, μειώσεων φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και ενισχύσεων, τις οποίες προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις για την οικοδομική δραστηριότητα, για τη στέγαση, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, την επιδότηση του φοιτητικού ενοικίου, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από έξι σε εννέα μήνες κ.ά.

«Όλα αυτά τα μέτρα στήριξης των πολιτών, στήριξης των επιχειρήσεων, όλες οι ενέργειες που κάνουμε για την προστασία της ποιότητας ζωής, γίνονται εφικτές χάρη στην πρόοδο της χώρας σε κάθε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής», είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Κυρίως, όμως, αντανακλούν τη διαρκή τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνησή μας να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη δυνατότητα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις προσδοκίες της κοινωνίας».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *