«Γεωτρύπανο στα Γιάννενα το 2023» προαναγγέλλει ο Σκρέκας – «Στόχος η ενεργειακή ανεξαρτησία σε 3 χρόνια»

«Έχουμε δουλέψει μεθοδικά για τη διενέργεια ερευνών για φυσικό αέριο και θα υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα» τόνισε μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, εξηγώντας πως η προετοιμασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, εδώ και ενάμιση χρόνο, για να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, ώστε σήμερα να «τρέχουν» έρευνες σε πέντε διαφορετικές περιοχές.


Αναφορικά ειδικά την περιοχή των Ιωαννίνων, με το γεωτρύπανο να αναμένεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2023, μέσα σε δύο με δυόμισι χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, εφόσον βέβαια τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

«Η Ελλάδα μπορεί σε τρία χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη δεκαετία» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας. Επεσήμανε δε, πως δεν μιλάμε μόνο για ενεργειακή αυτάρκεια, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε και σήμερα χάρη σε εισαγωγές και στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, αλλά κυρίως για ενεργειακή ανεξαρτησία!

Μάλιστα, αν οι ποσότητες που βρεθούν είναι μεγαλύτερες, πέρα από την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η Ελλάδα θα μπορεί να εξελιχτεί σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για την τροφοδότηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης συνολικά.

Υπό την έννοια αυτή στα σχέδια είναι ήδη η επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων. Μάλιστα, αυτό δεν θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο, καθώς θα υπάρχει η πιθανότητα μεταφοράς και βιομεθανίου αλλά και πράσινο υδρογόνο μεταγενέστερα.


«Κανένα ευρώ δεν θα μείνει αναξιοποίητο» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.


Δείτε όσα είπε στο OPEN

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *