Φεύγει η BP από τη ρωσική Rosneft λόγω Ουκρανίας

H BP πρόκειται να πουλήσει το μερίδιο 19,75% της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft μετά την «επιθετική πράξη της Ρωσίας στην Ουκρανία».


Ο πετρελαϊκός γίγαντας είχε δεχθεί πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει τη σχετική κίνηση, μετά την εισβολή της Πέμπτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου Bernard Looney παραιτείται επίσης από το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft με «άμεση ισχύ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BP.

Ο πρόεδρος της BP Helge Lund δήλωσε: «Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πράξη επιθετικότητας που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς Ρώσους συναδέλφους. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική δράση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή. Έχει οδηγήσει το διοικητικό συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα, μετά από ενδελεχή διαδικασία, ότι η εμπλοκή μας με τη Rosneft, μια κρατική επιχείρησηαπλά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίζουμε εκπροσώπους της BP που έχουν ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft. Το διοικητικό συμβούλιο της BP πιστεύει ότι αυτές οι αποφάσεις είναι προς το καλύτερο μακροπρόθεσμο συμφέρον όλων των μετόχων μας».

CEO BP: Σοκαρισμένος με την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία

Ο Looney σημείωσε ότι είναι σοκαρισμένος «Όπως τόσοι πολλοί, έχω σοκαριστεί και λυπηθώ βαθιά από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και η καρδιά μου είναι σε όλους τους πληγέντες. Μας έκανε να επανεξετάσουμε ριζικά τη θέση της BP με τη Rosneft. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις που έχουμε λάβει ως διοικητικό συμβούλιο δεν είναι μόνο το σωστό, αλλά είναι και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της BP».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *