Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση του χρέους – Είχε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2023

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση τόσο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, όσο και σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022, καθιστώντας την πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.


Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Η μοναδική χώρα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που έστω προσεγγίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας είναι η Κύπρος (-18 μονάδες), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία (-10,8 μονάδες).

Η βελτίωση της εικόνας για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν συνυπολογιστεί ότι στο απόγειο της πανδημίας, το 2020, οι οφειλές της χώρας είχαν ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το κράτος στήριξε ενεργά επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να προστατευθούν το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας και η παραγωγή.

Η Eurostat εκτιμά ότι στα τέλη Μαρτίου το ελληνικό χρέος αντιστοιχούσε στο 168,3% της οικονομικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να το περιορίσει κάτω από το 140% στο τέλος της τετραετίας.


Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, σχολιάζοντας το ζήτημα, έγραψε στο Twitter: «Το ελληνικό χρέος/ΑΕΠ μειώνεται κατά άλλες 3 μονάδες το α’ τρίμηνο του 2023, μειωμένο πλέον κατά 21,2 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *