«Εθνικό σχέδιο παρέμβασης με δύο άξονες αν κόψει το φυσικό αέριο η Ρωσία» διαβεβαιώνει ο Σκρέκας

Την μετάθεση του χρόνου καθορισμού των τιμολογίων ρεύματος για τις 25 Ιουλίου αντί για τις 10 του ίδιου μήνα, που με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οδηγεί στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου, εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.


«Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου Νord Stream 1, έπρεπε να συνυπολογιστεί. Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές και φυσικά δεν θα αφήσουμε αστήρικτα τα νοικοκυριά τον χειμώνα, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που κατά 40 – 50 % προέρχεται από Ρωσία, υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά υγροποιημένου LNG σε χρόνο ρεκόρ με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας. Παράλληλα με την πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ είναι και η «επιστροφή στο λιγνίτη»

«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο», είπε ο Κώστας Σκρέκας  σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.


Η ενεργειακή κρίση που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πανδημία, θα κοστίσει πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία και η δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αντίθετα με την Ελλάδα, είπε ο υπουργός και υπενθύμισε: «Πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έγκαιρα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά».


Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *