«Είμαστε 10% πάνω από το περσινό ρεκόρ επενδύσεων» τονίζει ο Γεωργιάδης

 Στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αναφέρθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και ο διευθύνων σύμβουλος της Texan Envipco Hellas Group Παναγιώτης Μούργος, από το βήμα του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist, ενώ υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται, σήμερα, στο καλύτερο σημείο.


   Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είχαν καλή πορεία και πλέον βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ, είπε ο υπουργός, αναγνωρίζουν ότι είμαστε αξιόπιστος εταίρος και όχι μόνο σύμμαχος και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει αυτό το διάστημα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

   Υπογράμμισε ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος ενδυνάμωσε περαιτέρω τις ήδη καλές σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, ενώ η κρίση επιτάχυνε πολλές συμφωνίες, όπως αυτές της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, του εκσυγχρονισμού των F-16, της αγοράς των F-35 κά. «Ο πόλεμος επιτάχυνε αυτές τις συμφωνίες και όταν είσαι σε κίνδυνο υπάρχει επιτάχυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εκτίμησε ότι «αυτός ο πόλεμος θα μας κάνει ακόμη καλύτερους συμμάχους».

   Σε ό,τι αφορά στο μέλλον και τις επενδύσεις ο υπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να έχει το δικό της μοντέλο στην οικονομία» προσθέτοντας ότι «η χώρα μας είχε πολλά θέματα με τη Γερμανία σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουμε καλύψει πολύ δρόμο και έχουμε κάνει σκληρή δουλειά». Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας «έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία στις επενδύσεις, σπάσαμε κάθε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, είμαστε 10% πάνω από το περσινό ρεκόρ και όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και όλων αυτών των προκλήσεων». 

Οι συμφωνίες δεν είναι μόνον αμυντικές, όπως είπε ο υπουργός, είναι και εμπορικές και επιχειρηματικές και ανάφερε ως παραδείγματα επιτυχημένων συμφωνιών τις επενδύσεις των TexanEnvipco, Microsoft, Pfizer, Cisco κά.


   Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία που είχε για την πορεία των επενδύσεων η έξοδος της Ελλάδας από την «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου και ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων Ελευσίνας με την συνδρομή της αμερικανικής DFC.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *