Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: 291 επενδυτικά σχέδια, ύψους 10,53 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν το 2022

Σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναδεικνύεται το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Μέσα στο 2022 υποβλήθηκαν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου 291 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 10,53 δισ. ευρώ. Μάλιστα από αυτά τα 167 ύψους 2,25 δισ. ευρώ προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.


Από τα 10,53 δισ. ευρώ, τα 4,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου 3,51 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τραπεζών και 2,52 δισ. ευρώ σε ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Ήδη, από το σύνολο των σχεδίων, έχουν υπογραφεί 68 δανειακές συμβάσεις (έως 30.12.2022), με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται σε 3,22 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων διαμορφώνεται σε 1,2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

Το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -όπως τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης– είναι ένα εξαιρετικά, επιτυχημένο, αναπτυξιακό εργαλείο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία υλοποίησής του. Καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα με τις επενδύσεις είναι διασκορπισμένες, γεωγραφικά, σε πάνω από 100 δήμους, σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα στις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, συμπεριλαμβάνονται πολλές βιομηχανικές και τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην τόνωση τοπικών οικονομιών και στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *