Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 0,33%, κέρδη 26,78% από τις αρχές του έτους

Με μικρή άνοδο 0,33% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην εβδομάδα που τελειώνει. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P και το deal της Alpha Bank με μια από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Τράπεζες και την 34η μεγαλύτερη σε ενεργητικό Τράπεζα του Κόσμου, συνιστά ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική αγορά.


Ευλόγως, οι ξένοι οίκοι (JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, AXIA) σπεύδουν να εγκωμιάσουν τη συμφωνία και να αναβαθμίσουν τις τιμές – στόχους των συστημικών Τραπεζών, καθώς σε συνέχεια της μεταβίβασης των μετοχών της Alpha Bank θα ακολουθήσει το 15 – 25% της Εθνικής και το 27% της Πειραιώς.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες και το διεθνές περιβάλλον, όμως δεν επιτρέπουν την άμεση αναβάθμιση της επενδυτικής ψυχολογίας, μετά την ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και το deal της Alpha Bank με μια από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Τράπεζες

Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, που ξεκινούν την επομένη εβδομάδα. Ισχυρά μεγέθη γ’ τριμήνου αναμένει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο αμερικανικός όμιλος Goldman Sachs , διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» για Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς και την «ουδέτερη» για Eurobank και «βλέπει» περιθώριο ανόδου έως και 54% για τις τραπεζικές μετοχές.

Για την Alpha Bank δίνει τιμή- στόχο τα 1,95 ευρώ, για την Eurobank τα 1,90 ευρώ, για την Εθνική τα 8,40 ευρώ και για την Πειραιώς τα 4,20 ευρώ .


Εξαιρετικά ισχυρό τρίμηνο με επιτάχυνση των καθαρών εσόδων από τόκους, περαιτέρω συγκράτηση του κόστους, περιορισμένη ροή νέων NPLs και χαμηλό κόστος κινδύνου, αναμένει από τις τράπεζες η Euroxx . Βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου άνω του 47% και για τις τέσσερις.


Η σύσταση της Euroxx, για όλες τις τράπεζες, είναι overweight και οι τιμές στόχοι είναι στα 2,3 ευρώ για την Eurobank, 8,5 ευρώ για την Εθνική, 2,1 ευρώ για την Alpha Bank και 4,6 ευρώ για τη, Πειραιώς. Η μέση αποτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες σε δείκτη P/E είναι 5,1 φορές για το 2023, discount της τάξεως του 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Ευρώπης .

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.178,79 μονάδες, έναντι 1.174,91 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,33%, από τις αρχές Οκτωβρίου υποχωρεί κατά 2,53%, ενώ από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 26,78%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,52%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 28,78%.

Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,28%, ενώ από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 35,47%.


Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,38% και από τις αρχές του έτους κερδίζει 49,86%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 454,164 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,833 εκατ. ευρώ από 78,290 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 211 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 80,491 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 14,629 δισ. ευρώ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *