Μπαίνει στο Χρηματιστήριο η Optima Bank – Πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

 

Η Optima Bank που κάνει συνεχώς άλματα προόδου, έχει συνεχή ανοδική τάση και αποτελεί πλέον Brand name στον χώρο μπαίνει στο Χρηματιστήριο. Μάλιστα η επικείμενη εισόδό της έχει και… ιστορική σημασία, καθώς είναι η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια.


Η Optima Bank ξεκινάει τις εγγραφές μεθαύριο Τετάρτη (27.92023) και στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Ως ανώτερη τιμή διάθεσης των μετοχών έχει οριστεί αυτή των 7,2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ως ελάχιστος αριθμός μετοχών είναι η μία μετοχή, κάτι που αποτελεί κάτι το μη σύνηθες και ιδιαίτερα θετικό για τους μικρομετόχους.

Οι εγγραφές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank που θα διενεργηθούν στο διάστημα μεταξύ 27 έως και 29 Σεπτεμβρίου. Από το σύνολο της αύξησης των 150 εκατ. ευρώ είναι ήδη έχουν εξασφαλιστεί, τα 36 εκατ. ευρώ από τους Holterman και Fiera Capital και κατά 10 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Τανισκίδης η διοίκηση ευελπιστεί σε μια μεγάλη υπερκάλυψη που θα είναι ο προπομπός για μια ανοδική πορεία στο Χρηματιστήριο επειδή θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές άλλες αξιόλογες εκδόσεις. Εξάλλου αναμένει σημαντική εισροή νέων διεθνών κεφαλαίων μετά την επενδυτική βαθμίδα από S&P και Fitch εντός του έτους.


Η ανοδική τάση και η διανομή μερίσματος αποτελούν δύο μεταβλητές που θα προωθήσουν σημαντικά την έκδοση.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης μίλησε για ένα λόγο δανείων προς καταθέσεις 73% και για ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 29,6% στοιχείο το οποίο αποτελεί ένδειξη και για την περαιτέρω πορεία της τράπεζας.

Η τράπεζα θα διαθέσει 19.950.000 νέων, κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας €3,45 εκάστης

Σύμβουλος της έκδοσης είναι η Alpha Bank, ενώ συντονιστές και κύριος ανάδοχοι είναι η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Ανάδοχοι είναι η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Euroxx Χρηματιστηριακή, Παντελάκης Χρηματιστηριακή, Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Κύριος ανάδοχος είναι η Eurobank και ανάδοχοι οι Euroxx Χρηματιστηριακή Παντελάκης Χρηματιστηριακή Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.


Με τα νέα κεφάλαια που αναμένεται, η Optima bank θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, ενισχύοντας τα ίδια κεφάλαιά της που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της χορήγησης δανείων για βιώσιμα επενδυτικά σχέδια.

Πρόσφατα, η τράπεζα ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023, παρουσιάζοντας κέρδη 44,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ποσό που υπερβαίνει τα κέρδη ολόκληρης της περσινής χρονιάς. Τα κέρδη αυτά ετησιοποιημένα αντιστοιχούν σε 29,6% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Το σύνολο του ενεργητικού της ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 601 εκατ. ευρώ έναντι της 31.12.2022, ενώ οι καταθέσεις της στο α’ εξάμηνο του έτους ξεπερνούν τα 2,8 δισ. ευρώ. Ως προς τα δάνεια, αυτά υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 351 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank Δημήτρης Κυπαρίσσης με την είσοδο της Tράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτυγχάνεται ένας ακόμη στόχος που τέθηκε από την έναρξη της λειτουργίας της Τράπεζας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *