Άλμα με ανάπτυξη πάνω από 8% προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας!

Με εκρηκτική ανάκαμψη που ξεπερνά κάθε προσδοκία, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι κλείνει η φετινή χρονιά. Ωστόσο εκφράζεται και ανησυχία για την πορεία της ακρίβειας και της πανδημίας, αλλά και σύσταση «οποιαδήποτε νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας θα πρέπει να έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών που θα καθυστερήσει την επάνοδο στη δημοσιονομική ισορροπία».
Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, την οποία κατέθεσε προς τη Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας «η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε με υψηλούς ρυθμούς στη διάρκεια του 2021, μετά τη σημαντική ύφεση που καταγράφηκε το 2020, λόγω της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπισή της. Με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σημαντικά το β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2021, ενώ για το σύνολο του έτους ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι πολύ ισχυρός, υπερβαίνοντας το 8%. Για το 2022 προβλέπεται να είναι 5%».
Εντούτοις, όπως σημειώνει ο Διοικητής της ΤτΕ, «η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τους τελευταίους μήνες, η ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς και η αύξηση του κόστους της ενέργειας, των τιμών των πρώτων υλών και γενικότερα οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις, εντείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τους κινδύνους για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *