Ά. Γεωργιάδης – «Καλάθι του Νοικοκυριού»: 16η εβδομάδα εφαρμογής του στην Ελλάδα – Ξεκινά και στην Γαλλία

Το γεγονός ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» εισέρχεται αύριο στην 16η εβδομάδα εφαρμογής του στην χώρα μας, υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μέσω ανάρτηση του στο Twitter.


Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε το υψηλό οικονομικό κέρδος από το καλάθι για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του μηχανισμού και από την Γαλλία, που έγινε διεθνής είδηση.

Ολόκληρη η ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης:

«Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ξεκινά στην Γαλλία και γίνεται παγκόσμια Είδηση. Εμείς εδώ μπαίνουμε αύριο στην 16η εβδομάδα εφαρμογής του και οι καταναλωτές μας έχουν κερδίσει πολλά χρήματα».

«Καλάθι του Νοικοκυριού» και στην Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές, με την κυβέρνηση να ζητάει από τα καταστήματα αυτά να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές.


«Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων προκαλεί μεγάλη ανησυχία και όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, περιλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. «Το κράτος πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί, αλλά και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.


Η κυβέρνηση θέλει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως οι Carrefour, Casino, αλλά και οι οικογενειακές δυναστείες που είναι ιδιοκτήτες των αλυσίδων παντοπωλείων Auchan και E. Leclerc, να πωλούν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές.

Εντούτοις μόνο μικρότερες αλυσίδες, όπως οι Systeme U και Lidl, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ μερικές αλυσίδες λιανικής, όπως η Carrefour, υποστηρίζουν πως έχουν ήδη αναλάβει δράση παγώνοντας τις τιμές σε αριθμό αγαθών.

Η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται ότι θα αυξήσουν τους ερχόμενους μήνες το συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος προβλέπεται εντούτοις ότι θα μειωθεί από 6,0% των Ιανουάριο σε 5,0% τον Ιούνιο.


Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε πέρυσι έρευνα για τα περιθώρια κέρδους των καταστημάτων λιανικής τροφίμων, αλλά δεν βρήκε στοιχεία για «καπέλα» στις τιμές.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Ά. Γεωργιάδης – «Καλάθι του Νοικοκυριού»: 16η εβδομάδα εφαρμογής του στην Ελλάδα – Ξεκινά και στην Γαλλία”