10+1 μειώσεις φόρων και νέα μέτρα στήριξης στον Προϋπολογισμό του 2022

Στις νέες μειώσεις φόρων και τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος, όπως είπε, επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή στόχευση της κυβέρνησης.


«Όσο και να ψάξει κανείς στον προϋπολογισμό του 2022 αλλά και στους δύο προηγούμενους που κατατέθηκαν από την κυβέρνησή μας δεν θα βρει ούτε ένα νέο φόρο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει, κάθε χρόνο, να μειώνει φόρους» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Επισήμανε δε ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει την δυναμική της καθώς έχει καλύψει πάνω από τα δύο τρίτα της ύφεσης με την οποία έκλεισε το 2020, ενώ στο εννεάμηνο του 2021, η ελληνική οικονομία είναι η δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί κατά 2% ενώ κατά 3 μονάδες θα μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το 2022 θα διατηρηθεί και η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ επαναφέρεται στο 55% από 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν σε τουρισμό, μεταφορές, καφέ και στα εισιτήρια των κινηματογράφων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ενώ ανακοίνωσε πως παρατείνεται επίσης μέχρι το ίδιο διάστημα και η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.


Παράλληλα, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα δώσει επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος ενέργειας και θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, ενώ θα ανασταλεί η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.


Όπως ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος στον Προϋπολογισμό του 2022, περιλαμβάνονται νέες μειώσεις φόρων όπως:

Η νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και σε μόνιμη βάση.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100%στο 80% από το φορολογικό έτος 2021 σε μόνιμη βάση.


Η επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, μέτρο που έχει ως άμεσα ωφελούμενους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.

Η επαναφορά στο 55%, από 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2020.

Η παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Η παράταση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, από το 24%, στο 13% στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, καθώς και η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ για τις ζωοτροφές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και του τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας στο 10%, από 12% έως 20% που ήταν μέχρι σήμερα ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού, και η κατάργηση των συγκεκριμένων τελών για τους νέους έως 29 ετών.

Η παράταση της αναστολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10%του συνολικού λογαριασμού, έως τον Ιούνιο του 2022.

Η πρόβλεψη ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και την ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

Η περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με παροχή πρόσθετων φορολογικών κινήτρων για τα φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το 30%των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματίες και μέχρι του ποσού των 1000 ευρώ ετησίως, θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Επιπρόσθετα, οι δαπάνες για ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες θα προσμετρώνται εις διπλούν στο ελάχιστο όριο δαπανών 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Μέτρα στήριξης για το κόστος ενέργειας

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση, έχοντας πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, προχωρά σε μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Την επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος κατανάλωσης ενέργειας.
  • Τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης και
  • Την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διπλασιάζει το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο, προχωρά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες, θεσπίζει πρόσθετο ειδικό βοήθημα για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Μέτρα απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών

Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, οι παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογικής πολιτικής δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, με στόχο να δημιουργηθούν οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο υφυπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά για τα ακόλουθα:

1. Τη δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

Σημείωσε πως «μέσα από ευέλικτες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες προχωρά με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην επίλυση εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων, που παρέμεναν εκκρεμείς για χρόνια, με αμοιβαίο όφελος τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τα δημόσια έσοδα.

Ο Έλληνας φορολογούμενος υποβάλλει το αίτημά του αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά και, για πρώτη φορά, χωρίς να έρχεται σε καμία δια ζώσης επαφή, βλέπει την υπόθεσή του να επιλύεται μέσα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί από τον νόμο. Ήδη μειώνεται ο όγκος των εκκρεμών δικαστικών φορολογικών υποθέσεων, γεγονός που επιδρά θετικά και στα δημόσια έσοδα».

2. Την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ.

«Ο φορολογούμενος υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του για επιστροφή ΦΠΑ, μέσω Taxisnet της ΑΑΔΕ, και εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, βλέπει το σχετικό ποσό που δικαιούται στον τραπεζικό του λογαριασμό, εφόσον η υπόθεσή του κριθεί χωρίς έλεγχο», δήλωσε ο και σημείωσε ότι «από τον Ιούλιο του 2021, που άρχισε να εφαρμόζεται και να υλοποιείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, για τον συνολικό αριθμό των 13.451 αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ που υποβλήθηκαν το διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2021, το 83,5% των αιτήσεων επιστροφών, που αντιστοιχεί σε 11.325 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, διενεργήθηκε αυτόματα και το συνολικό ποσό ΦΠΑ που επιστράφηκε άμεσα στους δικαιούχους των αιτήσεων αυτών, και απευθείας στους λογαριασμούς τους, ανήλθε σε 552.205.336 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίηση του οικονομικού μας σχεδιασμού».

3. Τη δημιουργία στην ΑΑΔΕ νέας ψηφιακής φορολογικής πλατφόρμας, η οποία προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Μέσα από την νέα ψηφιακή πλατφόρμα, ο πολίτης έχει τη δυνατότητα:

  • Να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για όλες τις οφειλές, είτε αυτές βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης είτε εκτός ρύθμισης.
  • Να ενημερώνεται για τις πληρωμές που έχει πραγματοποιήσει μέσω τραπεζών και για τις επιστροφές φόρων που αναμένεται να κατατεθούν στον τραπεζικό του λογαριασμό ή να συμψηφιστούν με φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές του που είναι σε εκκρεμότητα.
  • Να πληρώσει φορολογικές οφειλές με τραπεζική κάρτα απευθείας, μέσω της πλατφόρμας, και
  • Να ρυθμίσει τις οφειλές του.

4. Την παροχή δυνατότητας στους πολίτες να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους, ηλεκτρονικά και χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στην Εφορία για να καταθέσουν πινακίδες.

Ηλεκτρονικά μπορεί να γίνεται, πλέον, και η άρση της ακινησίας των οχημάτων. Ουσιαστικά, με αυτές τις παρεμβάσεις, προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *