TasteAtlas: Στην κορυφή του κόσμου τα φημισμένα ροδάκινα Νάουσας, στην 7η θέση τα περίφημα μανταρίνια Χίου

Η εγκυκλοπαίδεια γεύσεων, TasteAtlas, ένας παγκόσμιος άτλαντας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων κατατάσσει στην κορυφή των κορυφαίων φρούτων του κόσμου τα φημισμένα ροδάκινα Νάουσας, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην 7η θέση βρίσκονται τα μανταρίνια Χίου.


Η TasteAtlas έχοντας καταλογογραφήσει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά, τοποθετεί στην κορυφή του καταλόγου της για τα φρούτα ένα ελληνικό προϊόν, το οποίο είναι υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στο μικροκλίμα του Βερμίου, στο έδαφος, το νερό και στην τεχνική καλλιέργειας της ροδακινιάς. Τα ροδάκινα Νάουσας έχουν έντονο χρώμα με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μέγεθος από μέσο έως μεγάλο και αντοχή κατά την μεταφορά.

Παρουσιάζουν τοπικές ιδιαιτερότητες που καθιέρωσαν τα Ελληνικά ροδάκινα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η καλλιέργεια της ροδακινιάς στην περιοχή της Νάουσας έχει παράδοση πολλών ετών. Η συστηματική φύτευση οπωρώνων ροδακινιάς έγινε το 1927. Η πρώτη ποικιλία που καλλιεργήθηκε ήταν η ELBERTA που οριοθετεί τη συστηματικότητα της καλλιέργειας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ροδάκινα Νάουσας να έχουν αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), τα μοναδικά στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη.

Το μανταρίνι Χίου θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο και η καλλιέργειά του γίνεται στα πανέμορφα περιβόλια του ιστορικού Κάμπου.


Νότια της πόλης της Χίου και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού εκτείνεται μια εύφορη πεδιάδα, γνωστή με το όνομα Κάμπος Χίου, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο παράγεται το «μανταρίνι της Χίου», το 97ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.


Η σχετική ανάρτηση και της World of Statistics:

Το χιώτικο μανταρίνι είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει θα συμφωνήσουν ότι δίκαια θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, και θυμίζει την πληθωρική μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ήταν παλιά, πριν εμφανιστεί η κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές χάρη στην έλλειψη κουκουτσιών.

Ένα άλλο στοιχείο που δίνει αξία στο μανταρίνι της Χίου είναι η εξαιρετική ομορφιά του αποκλειστικού τόπου καλλιέργειάς του. Ο Κάμπος Χίου είναι μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού.


 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *