Η αντιστασιακή ελληνικότητα – Από τον Καποδίστρια, στο 1940: Ανάλυση με τον καθηγητή Θεοφάνη Μαλκίδη το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Ελληνική Αγωγή

 

Το εξαιρετικό ιστορικό θέμα: «Η αντιστασιακή ελληνικότητα – Από τον Καποδίστρια, στο 1940», αναλύεται με τον καθηγητή Θεοφάνη Μαλκίδη το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Ελληνική Αγωγή.


Εκατόν ενενήντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 ο Κυβερνήτης της Ελλάδος δολοφονείται, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο.

Ο Καποδίστριας παραμένει μία μορφή, αγωνιστική, έντιμη, που με ανιδιοτέλεια προσέφερε, εν τέλει και τη ζωή του στην Ανάσταση του Έθνους. Η προβολή της Ελληνικότητας, της Ορθοδοξίας ως πρότυπο βίου, κυβέρνησης, πολιτικής, προσφοράς στην πατρίδα, αποτελεί αν μη τι άλλο ως την κυρίαρχη παρέμβαση του Κυβερνήτη, του μοναδικού με αυτήν την προσφώνηση, του μοναδικού στην ελληνική ιστορία και πολιτική με αυτό το χαρακτηριστικό και ουσιαστικό τίτλο. Η δολοφονία του την 27η Σεπτεμβρίου 1831 σταμάτησε το νήμα της ζωής του και σίγουρα και την διαφορετική πορεία του Ελληνισμού, αλλά άφησε κληρονομιά και παρακαταθήκη αναντικατάστατη. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Μακρυγιάννης «ο Καποδίστριας κυβέρνησε αγγελικώς»…

Με αφορμή το ιστορικό αυτό γεγονός προσκαλέσαμε τον καθηγητή κ. Θεοφάνη Μαλκίδη για να μας μιλήσει για την περίπτωση Καποδίστρια αλλά και για το πνεύμα αντίστασης και φιλελευθερισμού των Ελλήνων που διαπνέει τον Ελληνισμό από τα αρχαία χρόνια έως και το 1940, αναζητώντας διαχρονικά τον ιδανικό Ηγέτη.

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης

Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους διασωθέντες της Γενοκτονίας η οποία τελέσθηκε από την Τουρκία στο χρονικό διάστημα 1908-1924 και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε και στις δύο αυτές τραγικές, για τον Ελληνισμό, περιόδους, θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.


Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες, είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών λαμβάνοντας μέρος στη ψηφοφορία του 2007, όταν η Ένωση με ψήφισμά της αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ψήφισμα το οποίο στη συνέχεια υιοθετήθηκε από Εθνικά και Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια, Πολιτείες, Δήμους και άλλους φορείς σε όλον τον κόσμο .


Ασχολείται με το ζήτημα της ανάδειξης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, καθώς και με τις πτυχές της Ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Μεσόγειο και τα κείμενα του έχουν δημοσιευθεί σε μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η Ελληνική Αγωγή (Λ. Κηφισίας 125, 3ος όροφος, Αμπελόκηποι, Εμπορικό κέντρο Cosmos) παρακαλεί όσους θέλουν να παρακολουθήσουν το εξαιρετικό ιστορικό θέμα να κλείσουν έγκαιρα τις θέσεις τους είτε ηλεκτρονικά είτε από τα τηλέφωνα 210-522 1314, 698 1000 545.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *