Η «ανάσταση» των Ναυπηγείων και ο τεράστιος ρόλος του Άδωνι Γεωργιάδη – 500 πλοία πριν από το τέλος του έτους στα ναυπηγεία Ελευσίνας ΟΝΕΧ

 

Τα ελληνικά ναυπηγεία ήταν μια πονεμένη ιστορία. Είχαν αφεθεί στη μοίρα τους και σαν τα ναυάγια της θάλασσας, είχαν βυθιστεί, σκούριαζαν και αργοπέθαιναν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ανέλαβε στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σήκωσε τα μανίκια σε όλους τους τομείς, αλλά έριξε το βάρος και στο κομμάτι των ναυπηγείων.


Βρήκε τρία ναυπηγεία κλειστά. Τρία ναυπηγεία σε κώμα, που ο θάνατός τους έδειχνε σίγουρος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν το σκέφτηκε. Έκανε τα πάντα για να τα αναστήσει και το τεράστιο εγχείρημά του και οι κόποι του στέφθηκαν από επιτυχία. Τα τρία κλειστά ναυπηγεία, έγιναν με ενέργειές του, τρία ανοιχτά ναυπηγεία. Τα τρία ναυπηγεία απέκτησαν ζωή. Αναστήθηκαν κυριολεκτικά. Πέρασαν σε σπουδαία επιχειρηματικά χέρια.

Οι εργαζόμενοι που ήταν βυθισμένοι στην απόγνωση, που ήταν απλήρωτοι, που δεν είχαν αύριο, βρήκαν ένα αύριο λαμπερό κι όχι πια σκοτεινό. Εξασφάλισαν τις θέσεις τους, ανάσαναν οικονομικά και μπορούσαν πια να κοιτάνε με αισιοδοξία το αύριο.

Δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας.


Τα ναυπηγεία ζουν και βασιλεύουν πλέον. Πάρτε παράδειγμα τα ναυπηγεία Ελευσίνας.


Το θαύμα των ναυπηγείων Ελευσίνας

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την απόφαση του δικαστηρίου για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, η  ΟΝΕΧ υπολογίζει ότι από τις δύο ναυπηγικές μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 500 πλοία, όπως ανέφερε το Newmoney.gr.

Ειδικότερα:

  • 416 πλοία στο Νεώριο και δύο πλωτές δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού
  • 40 πλοία στην Ελευσίνα στο 8μηνο με την πλωτή δεξαμενή Panamax Στρατής Ανδρεάδης να είναι σε πλήρη λειτουργία απο τον Ιούλιο.

Στην Ελευσίνα η πλωτή δεξαμενή Aftamax θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2023 ενώ υπάρχουν σχέδια για μία Suezmax δεξαμενή και η παραγγελία θα δοθεί μέχρι τέλος του έτους.

Για τα ναυπηγεία της Σύρου έχει ξεκινήσει νέος γύρος επενδύσεων και εκσυγχρονισμού του ναυπηγείου, με έμφαση νέων τεχνολογιών, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και ριζική αναδιάρθρωση με στόχο την πρωτοπορία τις επόμενες δεκαετίες.


Η τεράστια επένδυση

Στα επόμενα τρία χρόνια ο Όμιλος θα επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 250 – 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΟΝΕΧ οι δυο ναυπηγικές μονάδες αναπτύσσονται ως μια «ναυπηγική οικογένεια» και ως με παράδειγμα αναφέρουν την αλληλεγγύη ακόμα και μεταξύ σωματείων εργαζόμενων.

Στο μεταξύ, έτοιμη σύμφωνα με πληροφορίες είναι η γραμμή παραγωγής για κατασκευή κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και άλλων χωρών σε συνεργασία με τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri, ενώ έτοιμη είναι η γραμμή παραγωγής για κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών.

Μαζί με την Panamax “Βιολάντω” της Σύρου ο όμιλος έχεις τις δυο μεγαλύτερες Panamax δεξαμενές στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Μεσογείου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *