Η ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων «ακμάζει» στους δήμους της Αττικής

Το παρόν και το μέλλον της ανακύκλωσης είναι η ανακύκλωση στην πηγή, που οδηγεί στα διαφορετικά ρεύματα ανακυκλώσιμων ειδών. Και από τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να δίνουν διάφοροι δήμοι της Αττικής για τη χρονιά που πέρασε, αυτό που προκύπτει είναι πως ειδικά η ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων και λευκών ειδών, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο.


Η αύξηση το 2023 ήταν ραγδαία και μάλιστα, σε μια χρονιά όπου παράλληλα υπήρξε πολύ μεγάλη προσφορά από τους πολίτες σε ρούχα και υποδήματα, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που οργάνωσαν οι δήμοι, τόσο για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας όσο και για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Ο όγκος ρούχων και υποδημάτων που μαζεύτηκε στους δήμους για να σταλεί στους πληγέντες ήταν τεράστιος και τις δύο φορές και αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς πως αν δεν είχαν συμβεί και αυτά τα δύο τραγικά γεγονότα, τα ποσοστά αύξησης της συγκεριμένης ανακύκλωσης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

Καθοριστικό ρόλο παίζει φυσικά, τόσο το είδος της ανακύκλωσης, καθώς η ένδυση είναι κάτι που ανανεώνεται διαρκώς στα περισσότερα σπίτια, οπότε προκύπτει απόθεμα από το οποίο ο κόσμος θα θελήσει να απαλλαγεί κάποια στιγμή, όμως είναι εμφανές πως έχει λειτουργήσει καταλυτικά και η συνεχής αύξηση των ειδικών μωβ κάδων, τους οποίους ο καθένας βλέπει όλο και πιο συχνά σε διάφορα σημεία της πόλης του, με αποτέλεσμα να δίνεται μια εύκολη και γρήγορη λύση σε όποιον θελήσει να «αδειάσει» την ντουλάπα του.

Ωστόσο, και έχει σημασία αυτό, η συγκεκριμένη ανακύκλωση αποκτά και σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, καθώς τα είδη ένδυσης που ρίχνονται στους ειδικούς μωβ κάδους ξεδιαλέγονται και τα περισσότερα από αυτά, που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, προωθούνται σε ιδρύματα και στις κοινωνικές δομές των δήμων, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από όποιον τα χρειάζεται, ενώ από τη δική του μεριά ο δήμος έχει και οικονομικά οφέλη, καθώς γλιτώνει έξοδα ταφής, αφού ρούχα, παπούτσια, τσάντες, ζώνες, σεντόνια κά δεν καταλήγουν στα απορρίμματα, αλλά στους μωβ κάδους ανακύκλωσης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *