Ελληνική Αγωγή: Το Σάββατο 9/3 στις 18:00 η 4η διάλεξη του καθηγητή Χρήστου Τσαγγάλη για τα χαρακτηριστικά της ομηρικής ποιήσεως

 

Η Ελληνική Αγωγή ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 9 Μαρτίου θα διεξαχθεί η 4η διάλεξη του Β θεματικού κύκλου του διεκεκριμένου καθηγητή Χρήστου Τσαγγάλη που παρουσιάζει και αναλύει τα χαρακτηριστικά της ομηρικής ποιήσεως: Τυπικές σκηνές, ομηρική διάλεκτος και υφολογική τεχνική.


Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση της θέσεως στη γραμματεία της Ελληνικής Αγωγής.

Αναλυτικά η Ελληνική Αγωγή ανέφερε:

Αυτό το Σάββατο, 9 Μαρτίου στις 18:00 ο καθηγητής Χρήστος Τσαγγάλης επανέρχεται με την 4η διάλεξη του Β θεματικού κύκλου που παρουσιάζει και αναλύει τα χαρακτηριστικά της ομηρικής ποιήσεως και έως ως τίτλο: Τυπικές σκηνές, ομηρική διάλεκτος και υφολογική τεχνική.Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση της θέσεως στη γραμματεία της Σχολής μας.

Οι διαλέξεις του κ. Τσαγγάλη μεταδίδονται ταυτοχρόνως και μέσω διαδικτύου, όμως θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.


Καλέστε μας για την κράτηση ή για την αποστολή του συνδέσμου.


Λίγα λόγια για την διάλεξη:

Η διάλεξη του Σαββάτου αφορά δομικά, γλωσσικά και υφολογικά στοιχεία των ομηρικών επών. Θα μιλήσουμε (α) για τις τυπικές σκηνές που παρουσιάζουν σταθερή ακολουθία αναφορικά με τα στοιχεία που τις αποτελούν, (β) για την ομηρική λογοτεχνική διάλεκτο που περιλαμβάνει στοιχεία από πολλές αρχαίες ελληνικές διαλέκτους (ιωνική, αιολική, αρκαδο-κυπριακή, αττική), καθώς επίσης (γ) και για στοιχεία του ύφους της ομηρικής ποίησης.

Και οι τρεις αυτοί άξονες είναι σημαντικοί για την ερμηνεία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας και καθοριστικοί για την ιδιαίτερη ποιητική τους φυσιογνωμία.
O Xρήστος K. Tσαγγάλης σπούδασε κλασική φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών (Πτυχίο 1992), King’s College London (M.A. 1993) και Cornell στις Η.Π.Α. (Ph.D 1998).

Έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ (2000-2001) και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης (2000-2001) και Αθηνών (2001-2008). Από το 2013 είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *