Μπαράκ Ομπάμα στο «Σταύρος Νιάρχος»: «Το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους στον κόσμο» – Παρόντες Μητσοτάκης, Τσίπρας

 

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται εδώ και μέρες στην Ελλάδα και μάλιστα απόλαυσε εδώ και τις διακοπές του, έδωσε το παρών σήμερα (22.6.2023) στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» και φυσικά μίλησε εκεί.


«Χαίρομαι που είμαι ξανά εδώ. Το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον κ. Δρακόπουλο για την βοήθειά του στο έργο του και την ανάδειξη σοβαρών θεμάτων σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μίλησε για το έντονο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην πατρίδα του το Σικάγου. Ανέφερε επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν την μοναδικότητα να μπορούν μέσα στη χώρα να ζουν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και εθνικότητες και να μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Επίσης είπε, στο παρελθόν υπήρχαν και σκοτεινές στιγμές αυτής της συνύπαρξης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, λέγοντας για τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και το πως τα παιδιά των μεταναστών είναι και δικά τους παιδιά.

«Να εξαλείψουμε τις κοινωνικές ανισότητες»

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αναφορά στις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και το θέμα της… προσκόλλησης των εφήβων στα social media.


«Ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο να μην πιστεύει τίποτα και αυτό ζημιώνει τη δημοκρατία μας. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που διαφωνούν με εμάς. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να κάνουμε κάτι για τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να δούμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Τα οικονομικά θεμέλια είναι σαθρά και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Ομπάμα.


«Να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη»

Ο Mπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη. «Έρχεται ταχύτατα. Δεν πιστεύω πως κυβερνήσεις και θεσμοί είναι έτοιμοι να αδράξουν τα οφέλη και να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση. Η τεχνολογία απογειώθηκε στη διάρκεια της θητείας μου. Βάσει της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει ταχύτητα και η Ιατρική, η επαφή με τους δικηγόρους. Ωστόσο, θα χαθούν και θέσεις εργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα εκπαιδεύσουμε τους νέους γι’ αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποκαταστήσει τη γνώση. Πρέπει να να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε», είπε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το μήνυμα στους νέους

Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε και μήνυμα στους νέους και τόνισε ότι τις συμβουλές αυτές τις δίνει και στα παιδιά του.

 «Η δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα ευρύτερα. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο… Σκεφτόμουν από την Ακρόπολη, ο ξεναγός μας έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους», είπε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ποιοι έδωσαν το παρών

Τη συζήτηση προλόγισε η Σοφία Κουβελάκη, ιδρύτρια και γενική διευθύντρια της “The HOME Project” μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που φροντίζει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα. H κυρία Κουβελάκη συμμετείχε το 2020 στο πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders.»


Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης κ.α.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders.»

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία – ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *