Άννα Στρατινάκη: «Ο καλός εργοδότης δεν έχει λόγο να φοβηθεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας»

Την άποψη ότι ο καλός εργοδότης δεν έχει λόγο να φοβηθεί την κάρτα εργασίας, τόσο σε ότι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία, εξέφρασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Στρατινάκη, μιλώντας σε εκδήλωση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε βιομηχανία, βιοτεχνία, λιανεμπόριο, που διοργάνωσαν ο ΣΕΒΕ, το ΕΒΕΘ, η ΕΣΕΕ και ο Όμιλος Epsilon Net, στη Θεσσαλονίκη.


Από 1η Απριλίου προβλέπεται η επιβολή προστίμου για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας και από 2 Μαΐου για το λιανεμπόριο, ωστόσο, η κ. Στρατινάκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση «αν δούμε ότι υπάρχει ζητούμενο στον τρόπο εφαρμογής».

Επισήμανε ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας δεν κοστίζει, γίνεται μέσα από πρόγραμμα που παρέχει το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» και τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο.

Σε προσεχή εγκύκλιο, πρόσθεσε, θα διευκρινιστεί ότι το σύστημα θα δείχνει ανοχή για αποκλείσεις έως και 30 λεπτά μεταξύ των καταχωρήσεων της κάρτας και του ωραρίου που δηλώθηκε.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από το «Εργάνη» για τους εργοδότες να καταγράφουν στο τέλος του επόμενου μήνα το ωράριο των εργαζόμενων. Κάθε μήνα, διευκρίνισε, οι εργοδότες θα κληθούν επιλέγουν αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας.


Tην ψηφιακή πλατφόρμα Rebrain Greece που φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο συγκέντρωσης θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.


Η πλατφόρμα λειτουργεί πιλοτικά έχει 160 δημοσιευμένες θέσεις εργασίας και θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 5053/2023. Όπως τονίστηκε, είναι απλή στη λειτουργία της και παρέχει τη δυνατότητα τόσο ζήτησης όσο και προσφοράς θέσεων εργασίας.

Προς όφελος των εργαζόμενων λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Epsilon HR, μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ, Βασίλη Πρασσά. O ίδιος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της εταιρίας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας Epsilon Smart Εργάνη, το οποίο είχε 32.000 εγκαταστάσεις.

Την εκτίμηση ότι απαιτείται παράταση, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για επίλυση ζητημάτων διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΘ, Παναγιώτης Μενεξόπουλος.

Να ληφθούν μέτρα ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζήτησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, Φανή Μπλιούμη.


Ρόλο συντονιστή στην εκδήλωση είχε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *