Το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο το 2023

Τεκτονικές αλλαγές στον αυτοκινητιστικό χάρτη, προκάλεσε το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Tesla Model Y, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jato Dynamics η Telsa την περασμένη χρονιά κατάφερε να πουλήσει σε όλο τον κόσμο συνολικά 1,23 εκατομμύρια Model Y, καταγράφοντας εντυπωσιακή ετήσια άνοδο που αγγίζει το +64%.


Το αμερικάνικο ηλεκτρικό SUV σάρωσε σε Κίνα και Ευρώπη το 2023, σημειώνοντας σχεδόν 456.000 (+45%) και 255.000 (+85,2%) πωλήσεις αντίστοιχα.  Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι στη Γηραιά Ήπειρο τον τίτλο αυτό κατέκτησε για πρώτη φορά ηλεκτρικό όχημα και για πρώτη φορά μη ευρωπαϊκό μοντέλο.

Παράλληλα το Model Y κατάφερε να εκθρονίσει τον περσινό «βασιλιά» των παγκόσμιων πωλήσεων, το Toyota RAV4, το οποίο «περιορίστηκε» το 2023 σε 1,07 εκατομμύρια πωλήσεις. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ακόμα ένα μοντέλο της Toyota, η διαχρονική Corolla με 1,01 εκατομμύρια πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα δημοφιλή, εδώ και δεκαετίες, μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας, στη φαρέτρα τους διαθέτουν μόνο υβριδικές και όχι αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις, επομένως δε μπορούν να ανταγωνιστούν ευθέως το Model Y. Φυσικά ρόλο έπαιξε και η επιθετική πολιτική μείωσης τιμών που εφάρμοσε το 2023 η Tesla. Η μέση τιμή λιανικής ενός Model Y το Νοέμβριο του 2023 ήταν 18% και 23% χαμηλότερη, από το μέσο κόστος ενός ηλεκτρικού οχήματος στη Γερμανία και τις Η.Π.Α αντίστοιχα.

Το ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ωστόσο αμφισβητήθηκε έμμεσα από τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Stellantis, Κάρλος Ταβάρες, ο οποίος ανάφερε σε ομιλία του:  «Γνωρίζω μια εταιρεία που μείωσε τις τιμές και η κερδοφορία της έχει καταρρεύσει».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *