Tesla: Ρεκόρ εσόδων, μείωση περιθωρίων 

Ρεκόρ στα τριμηνιαία έσοδα, αλλά χαμηλότερα περιθώρια, παρουσίασε η Tesla στο τρίμηνο.


Η τιμή της μετοχής παρέμεινε σταθερή μετά την αρχική έκθεση, αλλά άρχισε να πέφτει κατά τη διάρκεια του call κερδών την  Τετάρτη, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ και άλλα στελέχη απέτυχαν να δώσουν ακριβείς προδιαγραφές και ημερομηνίες έναρξης παράδοσης για το Cybertruck και για ένα όχημα έτοιμο για robotaxi.

Ο Μασκ και άλλα στελέχη δήλωσαν, επίσης, ότι η παραγωγή οχημάτων θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λόγω διακοπής λειτουργίας για βελτιώσεις στο εργοστάσιο. Τώρα έχει μειωθεί περίπου 5%.

Δείτε τι έκανε η εταιρεία σε σχέση με τις προσδοκίες:

Έσοδα: 24,93 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 24,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονται σύμφωνα με τη Refinitiv.


Κέρδη: 91 σεντ ανά μετοχή προσαρμοσμένα, έναντι 82 σεντ ανά μετοχή αναμενόμενα σύμφωνα με το Refinitiv.


Τα καθαρά έσοδα (GAAP) ήταν 2,70 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 20% από πέρυσι. Τα λειτουργικά έσοδα, ωστόσο, ήταν μειωμένα κατά 3% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 2,40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκριτικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Tesla ανέφερε καθαρά έσοδα 2,51 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έσοδα 23,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Tesla ανέφερε καθαρά έσοδα 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα 16,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας, ο Μασκ είπε: «Συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε 1,8 εκατομμύρια παραδόσεις οχημάτων φέτος, αλλά αναμένουμε ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου θα μειωθεί λίγο, επειδή έχουμε καλοκαιρινές διακοπές λειτουργίας για πολλές εργοστασιακές αναβαθμίσεις».

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Tesla ανέφερε 466.140 συνολικές παραδόσεις οχημάτων για το δεύτερο τρίμηνο και είπε ότι είχε παραγάγει 479.700 ηλεκτρικά οχήματα. Οι παραδόσεις είναι η πλησιέστερη προσέγγιση των πωλήσεων που αναφέρει η Tesla.


Αυτές οι παραδόσεις ήταν υψηλότερες απ’ ότι  αναμενόταν η Wall Street και οφείλονταν εν μέρει σε κίνητρα και εκπτώσεις. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά περιθώρια διαμορφώθηκαν στο 9,6%, το χαμηλότερο τουλάχιστον των τελευταίων πέντε τριμήνων. Το συνολικό μεικτό περιθώριο ανήλθε στο 18,2%, επίσης χαμηλό για την ίδια περίοδο.

Η Tesla εξήγησε στους μετόχους ότι τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους της το δεύτερο τρίμηνο προέκυψαν από τις μειωμένες μέσες τιμές πώλησης «λόγω της ανάμειξης και της τιμολόγησης» των αυτοκινήτων που πουλούσε και το κόστος της αύξησης της παραγωγής κυψελών μπαταριών τις οποίες σχεδίασε in house, γνωστά ως «κύτταρα 4680», μεταξύ άλλων παραγόντων.

Τα έσοδα από τη βασική αυτοκινητοβιομηχανία της Tesla αυξήθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση στα 21,27 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 6,5% διαδοχικά. Τα έσοδα από την παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας – από ηλιακές εγκαταστάσεις και εφεδρικές μπαταρίες – αυξήθηκαν κατά 74% από έτος σε έτος σε 1,51 δισεκατομμύρια δολάρια. Με περισσότερα οχήματα στο δρόμο, τα έσοδα «υπηρεσιών και άλλων» της Tesla, συμπεριλαμβανομένων των τελών για επισκευές οχημάτων εκτός εγγύησης, αυξήθηκαν κατά 47% στα 2,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της Tesla ανήλθε στα 943 εκατομμύρια δολάρια (από 771 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο) με την εταιρεία να γράφει ότι επικεντρώνεται στο να «είναι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης» και έχει ξεκινήσει την παραγωγή της «εκπαίδευσης» της Dojo (υπολογιστές).

Το crossover της Tesla, το Model Y, έγινε το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο Μασκ είπε επίσης ότι η Tesla θα ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Dojo τον επόμενο χρόνο. Το Dojo είναι ένας υπερυπολογιστής που αναπτύσσει η Tesla για σκοπούς εκπαίδευσης μηχανικής τεχνητής νοημοσύνης και όρασης υπολογιστών. Η Tesla συγκεντρώνει βίντεο κλιπ και δεδομένα από τα οχήματα των πελατών και της εταιρείας της για να βελτιώσει το υπάρχον λογισμικό και να αναπτύξει νέες δυνατότητες που γίνονται μέρος των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού της.

«Βλέπετε πολλές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που ξέρετε LLM και τι όχι και σκέφτομαι, αν είναι τόσο σπουδαίοι γιατί δεν μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο; Επειδή είναι πιο δύσκολο!»

Ο Μασκ υπόσχεται ότι η Tesla θα παραδώσει ένα αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο τουλάχιστον από το 2016 και τότε υποσχέθηκε ότι μια Tesla θα μπορούσε να ολοκληρώσει ένα ταξίδι cross-country χωρίς παρέμβαση οδηγού το 2017. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού της εταιρείας, που διατίθενται στην αγορά ως δυνατότητα Autopilot ή Full Self-Driving στις ΗΠΑ, απαιτούν έναν άνθρωπο οδηγό έτοιμο να κατευθύνει ή να φρενάρει ανά πάσα στιγμή.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *