Tesla Model Y: Σαρώνει στην Ευρώπη

Παρότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, όπως τα Tesla, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταστούν προσιτά, σημειώνουν διαρκή άνοδο στις πωλήσεις.


Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 στην Ευρώπη έχουν πουληθεί περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό βέβαια οφείλεται στην πληθώρα νέων ηλεκτρικών οχημάτων που λανσάρονται συνεχώς στη Γηραιά Ήπειρο, στις κρατικές επιδοτήσεις και στα προνόμια γενικότερα που δίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη νέα αγοραστική τάση που έχει διαμορφωθεί.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών χωρών, τα ηλεκτρικά μοντέλα πέτυχαν νέο άνοδο +30% με τις πωλήσεις τους να ανέρχονται στις 157.957 μονάδες. Μάλιστα αντιπροσώπευσαν το 15% από τις συνολικά 1.040.278 νέες ταξινομήσεις του Οκτώβριου στην Ευρώπη.

Πρώτη σε πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων τον Οκτώβριο ήταν η Volkswagen, ενώ ακολούθησε η BMW, με άνοδο +53% και 18.297 πωλήσεις, χάρη στην ισχυρή ζήτηση που υπάρχει για τις i4 και iX1.

Στην κορυφή όμως των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων για το μήνα Οκτώβριο, παρέμεινε το Tesla Model Y, με 10.774 μονάδες και θεαματική άνοδο +297%, καθώς ανήκει στη δημοφιλέστατη κατηγορία των SUV, έχει ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά και η τιμή του συνεχίζει να πέφτει. Η αμερικάνικη εταιρεία εμφανίζεται και στην τρίτη θέση του σχετικού πίνακα με το Model 3, η ζήτηση του οποίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο +108%, σημειώνοντας 6.389 πωλήσεις.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι Model Y, παραμένει στη γενική κατάταξη το πιο δημοφιλές νέο επιβατικό όχημα του 2023 μέχρι στιγμής. Μιλώντας με αριθμούς, το δεκάμηνο του 2023 έχουν πουληθεί στην Ευρώπη 209.503 Model Y, αντιπροσωπεύοντας το 13% στις συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 είχε καταφέρει 85.823 πωλήσεις.


Έτσι έχει σχεδόν «κλειδώσει» τον τίτλο του εμπορικότερου μοντέλου για το 2023, ένας τίτλος που πρώτη φορά θα απονεμηθεί σε μη ευρωπαϊκό όχημα. Στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης ετήσιων πωλήσεων στην Ευρώπη βρίσκεται το Dacia Sandero, το οποίο παρεμπίπτοντας τερμάτισε πρώτο το μήνα Οκτώβριο (22.335 πωλήσεις), όμως υπάρχει διαφορά πάνω από 13.000 μονάδες, σε σύγκριση με το Model Y.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *