SUV: Κυριαρχούν στις πωλήσεις του 2023

Μεγάλες ανατροπές στην αγορά έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια η επέλαση των SUV.


Αυξάνονται και πληθύνονται πλέον με τέτοιους ρυθμούς, που σχεδόν έχουν εξαφανίσει από το χάρτη άλλες κατηγορίες οχημάτων, όπως τα sedan και τα cabrio, ενώ έχουν συρρικνώσει ορισμένες, π.χ τα hatchback.

Τα SUV κατακτούν διαρκώς περισσότερα «εδάφη», ενώ πλέον αποτελούν την επικρατούσα δύναμη, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, οι οποίοι λένε πάντα τη σκληρή αλήθεια. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το 2023 οι πωλήσεις των SUV στην Ευρώπη κυριαρχήσαν, καθώς έσπασαν το φράγμα του 50%, κατακτώντας τη μερίδα του λέοντος.

Την περασμένη χρονιά το 51% των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο ανήκαν στη δημοφιλέστατη κατηγορία των SUV και crossover. Σε σύγκριση με το 2022 η άνοδος που κατέγραψαν βρίσκεται στο +19%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εμπορικότερο μοντέλο στην Ευρώπη το 2023 ήταν το Tesla Model Y με 254.822 πωλήσεις, το οποίο εκτός από αμιγώς ηλεκτροκίνητο είναι και SUV. Παράλληλα το Model Y αναδείχτηκε επίσης το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις (1,23 εκατομμύρια) στον κόσμο το 2023.

Τα SUV προσφέρονται σε διάφορα μεγέθη, ενώ τα μικρά και συμπαγών διαστάσεων είχαν το μεγαλύτερο κοινό, με 4,1 εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα τα πολυτελή και συνήθως μεγαλύτερα SUV το 2023 σημείωσαν στην Ευρώπη σημαντική άνοδο +31%, φτάνοντας τις 843.939 πωλήσεις.


Οι βασικότεροι λόγοι, για τους οποίους τα SUV έχουν καταφέρει να επικρατήσουν, είναι η τάση που έχουν διαμορφώσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύοντας στην εν λόγω κατηγορία, το κύρος που προσφέρουν, οι μεγαλύτεροι και πρακτικότεροι εσωτερικοί χώροι, ο εκτενής εξηλεκτρισμός τους, η ψηλότερη θέση οδήγησης και η αυξημένη απόσταση που έχουν από το έδαφος, αν και τα περισσότερα είναι προσθιοκίνητα χωρίς off-road ικανότητες.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *