Skoda: Το πρώτο της SUV 

H Skoda σήμερα προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα από SUV, έχοντας κατασκευάσει 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ενώ στον αριθμό αυτό ορόσημο οδήγησε ένα μαύρο Kodiaq Sportline, το οποίο κύλισε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Κβασίνι.


Εκεί παράγεται επίσης το Karoq, ενώ τα Kamiq, Enyaq και Enyaq Coupe συναρμολογούνται στη Μλάντα Μπόλεσλαβ. Παράλληλα τα SUV της Skoda παράγονται επίσης σε Κίνα, Ινδία, Ουκρανία και Σλοβακία. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι οι μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις της Skoda, προέρχονται από τα SUV της.

Το πρώτο SUV, στη σύγχρονη ιστορία, της Skoda ήταν το Yeti, το οποίο λανσαρίστηκε το 2009, ενώ η παραγωγή του μέχρι το 2018 έφτασε τις 648.000 μονάδες.

Το 2016 ακολούθησε το Kodiaq, το οποίο έχει ρόλο ναυαρχίδας στα SUV της Skoda, ενώ η μέχρι τώρα παραγωγή του αναφέρει 841.000 μονάδες. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται η πρεμιέρα του Kodiaq δεύτερης γενιάς, το οποίο για πρώτη φορά θα αποκτήσει plug-in υβριδική έκδοση με ηλεκτρική αυτονομία πάνω από 100 χλμ.

Πιο συμπαγές σε διαστάσεις ήταν το Karoq, το ντεμπούτο του οποίου πραγματοποιήθηκε το 2017, έπειτα ανανεώθηκε το 2022, ενώ η παραγωγή του έχει φτάσει τις 705.000 μονάδες, καθώς διατίθεται σε 60 χώρες.


Το μικρότερο SUV της Skoda είναι το Kamiq που ήρθε το 2019, με την ανανέωσή του να πραγματοποιείται τον περασμένο Αύγουστο. Περισσότερα από 537.000 Kamiq, έχουν κατασκευαστεί, συμπεριλαμβανομένου του Kamiq GT που παράγεται στην Κίνα.


Το ρεύμα του εξηλεκτρισμού χτύπησε τη γκάμα με τα SUV της Skoda το Σεπτέμβριο του 2020 με το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Enyaq. Ήταν το πρώτο μοντέλο της μάρκας που βασίζονταν στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen. Μαζί με το πιο σπορτίφ και αεροδυναμικό Enyaq Coupe, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2022, η συνολική παραγωγή αριθμεί 166.000 μονάδες.

Άγνωστο στην ελληνική αγορά, αλλά δημοφιλές στην Ινδία, όπου και κατασκευάζεται, είναι το Kushaq, η καριέρα του οποίου ξεκίνησε το 2021, με σχεδόν 64.000 μονάδες παραγωγής.

Αν θέλουμε όμως να ψάξουμε τις ρίζες της Skoda στα SUV θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω το χρόνο στο 1966 για να ανακαλύψουμε το Trekka. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με έναν εισαγωγέα της Skoda στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και με άλλες τοπικές εταιρείες. Κινητήρες κιβώτια ταχυτήτων και άλλα εξαρτήματα στέλνονταν από τη Μλάντα Μπόλεσλαβ στη Νέα Ζηλανδία. Μέχρι το 1972 το τοπικό εργοστάσιο είχε κατασκευάσει σχεδόν 3.000 Trekka.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *