Skoda Superb: Μεγαλύτερη και εξηλεκτρισμένη

Παγκόσμια πρεμιέρα έκανε η νέα Skoda Superb, η οποία μεγάλωσε σε χώρους, ανέσεις και τεχνολογία, ενώ  προσφέρεται με hatchback και Combi αμάξωμα.


Στην τέταρτη πλέον γενιά της η Superb υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική γλώσσα ονόματι “Modern Solid” της Skoda. Σημεία αναφοράς αποτελούν οι αναβαθμισμένοι Led Matrix προβολείς και τα επίσης τεχνολογίας Led πίσω φωτιστικά σώματα με κρυστάλλινα στοιχεία.

Το μήκος αυξήθηκε κατά 43 χλστ., φτάνοντας πλέον τα 4.912 χλστ. Ανοδική πορεία ακολούθησε και το ύψος του αμαξώματος, στο οποίο προστέθηκαν 12 χλστ., αγγίζοντας τα 1.481 χλστ. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί ο διαθέσιμος «αέρας» για τα κεφάλια τόσο των εμπρός (+11 χλστ.), όσο και των πίσω (+6 χλστ.) επιβατών.

Αμετάβλητο το μεταξόνιο και το πλάτος στη νέα hatchback Superb, παραμένοντας στα 2.841 χλστ. και 1.834 χλστ. αντίστοιχα. Παράλληλα η προσθήκη 20 επιπλέον λίτρων στο πορτμπαγκάζ, αύξησε τη χωρητικότητά του στα 645 λίτρα.

Βελτιωμένη είναι η αεροδυναμική της νέας hatchback Superb με το συντελεστή οπισθέλκουσας cd να διαμορφώνεται στο 0,24, χάρη στις τροποποιήσεις σχεδίασης που πραγματοποιήθηκαν στις εισαγωγές αέρα, στην καμπίνα των επιβατών και στους πλευρικούς καθρέπτες.


Στο εντελώς διαφορετικό εσωτερικό το βλέμμα πέφτει αρχικά στην κεντρική οθόνη αφής, η οποία είναι πιο μεγάλη από ποτέ, καθώς φτάνει στις 13 ίντσες. Φυσικά δεν απουσιάζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με οθόνη 10 ιντσών και το head-up display. Tο τιμόνι έχει δυο ακτίνες, όπως τα περισσότερα πλέον σύγχρονα μοντέλα της Skoda, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί ταπετσαρίες κατασκευασμένες από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα, καθώς και νέα διακοσμητικά ένθετα.


Ειδική μνεία γίνεται στη μεταφορά του επιλογέα αυτόματου κιβωτίου DSG στην κολόνα του τιμονιού, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται σημαντικός αποθηκευτικός χώρος στη βάση της κεντρικής κονσόλας, ενώ αυξάνεται η αίσθηση της ευρυχωρίας.

Τα νέα χειριστήρια ονόματι “Smart Dials” κάνουν πρεμιέρα στη Superb, ενώνοντας την εργονομία των παραδοσιακών χειριστηρίων με τις ψηφιακές οθόνες. Πρόκειται για τρία στρογγυλά περιστροφικά χειριστήρια, τοποθετημένα λίγο πιο κάτω από την οθόνη αφής. Το καθένα ενσωματώνει από μια έγχρωμη οθόνη 32 χιλιοστών, επιτρέποντας γρήγορη πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες του οχήματος, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού.

Το αριστερό και δεξί χειριστήριο, επιτρέπουν στον οδηγό και στο συνοδηγό αντίστοιχα, να ελέγχουν τη θερμοκρασία της καμπίνας, τη θέρμανση και τον κλιματισμό των καθισμάτων τους, εμφανίζοντας την τρέχουσα ενεργή λειτουργία.

Το κεντρικό χειριστήριο “Smart Dial”, ελέγχει έως και τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες, όπως την ένταση του ήχου, την ταχύτητα του ανεμιστήρα, την κατεύθυνση του αέρα, τον έξυπνο κλιματισμό, τα προγράμματα οδήγησης και το ζουμ του χάρτη. Σημειώνεται ακόμα ότι το κεντρικό χειριστήριο “Smart Dial” διαμορφώνεται μέσω του συστήματος πολυμέσων και πατώντας το κουμπί εναλλάσσονται οι λειτουργίες.


Για πρώτη φορά η hatchback Superb είναι διαθέσιμη με ήπιο υβριδικό σύστημα, το οποίο θα βρίσκεται στη φαρέτρα του τετρακύλινδρου entry-level βενζινοκινητήρα 1.5 ΤSI, απόδοσης 150 ίππων. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 48V, φορτίζει μέσω ανάκτησης ενέργειας κατά τη διαδικασία της πέδησης. Η ενέργεια που ανακτάται με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύεται στη μπαταρία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρική ώθηση ή για να επιτρέψει στο όχημα να κινηθεί με τον κινητήρα εντελώς σβηστό.

Τη λίστα με τους βενζινοκινητήρες συμπληρώνει ο δίλιτρος TSI των 204 ή 265 ίππων. Από πλευράς πετρελαιοκινητήρων, το «παρών» δίνει ο 2.0 TDI, με ισχύ 150 ή 265 ίππων. Για πρώτη φορά όλοι οι κινητήρες της νέας Superb συνδυάζονται στάνταρ με αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων, ενώ πληρούν το πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d.  Tέλος, οι εξοπλιστικές εκδόσεις Active, Ambition και Style αντικαθίστανται από τις Essence, Selection, Sportline και Laurin & Klement.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *