Skoda: Απόσπαση προσοχής των οδηγών όταν τσακώνονται τα παιδιά!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς όταν ταξιδεύουν οδικώς με τα παιδιά τους, πραγματοποίησε η Skoda Βρετανίας. 


Με τις καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους να βρίσκονται προ των πυλών, η μετάβαση στον προορισμό για όσους έχουν μικρά παιδιά αποκτά έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα της έρευνας ο γονιός οδηγός συχνά αναγκάζεται να μεταφέρει την προσοχή του από το δρόμο στην πίσω σειρά καθισμάτων, όπου τα παιδιά τσακώνομαι μεταξύ τους, κλαίνε, φωνάζουν, τσιρίζουν και παραπονιούνται.

Το 53% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι έχουν πάρει τα μάτια τους από το δρόμο για να ηρεμήσουν τα παιδιά. Το 79% δήλωσε ότι για έως και 10 δευτερόλεπτα έστρεψε την προσοχή του στα παιδιά, ενώ το 11% χρειάστηκε 11-20 δευτερόλεπτα και το 4% μέχρι και μισό λεπτό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόσταση που διανύει ένας οδηγός, όταν κινείται με 32 χλμ./ώρα, από τη στιγμή που θα λάβει το ερέθισμα μέχρι να αντιδράσει, είναι 6 μέτρα και, ενώ με ταχύτητα 112 χλμ./ώρα η απόσταση που καλύπτει φτάνει τα 21 μέτρα. Οι εν λόγω αποστάσεις προφανώς αυξάνονται όταν ο οδηγός δεν είναι πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο μπροστά του.


Τα στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας αποκαλύπτουν ότι το 2021 σημειώθηκαν συνολικά 2.336 ατυχήματα εξαιτίας της απόσπασης προσοχής του οδηγού, δηλαδή πάνω από έξι ατυχήματα σε καθημερινή βάση.


Η Skoda λοιπόν εξοπλίζει τα μοντέλα της με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας που μπορούν να αποτρέψουν ένα ατύχημα ή να μειώσουν τις συνέπειες τους. Για παράδειγμα το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης, το Adaptive Cruise Control που αυξομειώνει αυτόματα την ταχύτητα ανάλογά με την απόσταση του προπορευόμενου οχήματος και την υποβοήθηση παραμονής εντός της λωρίδας κυκλοφορίας.

Για τους μικρούς της φίλους η Skoda προσφέρει βάσεις στήριξης για tablet που τοποθετούνται στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ ο κλιματισμός τριών ζωνών επιτρέπει στον οδηγό να ορίσει διαφορετική θερμοκρασία για τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *