Porsche: Μια ιστορία επιτυχίας γεμάτη όνειρα και προκλήσεις

Η ανάγκη πραγματοποίησης ενός ονείρου σηματοδότησε την αρχή της ιστορίας επιτυχίας της Porsche. Ο Ferry Porsche (1909 – 1998), γιος του ιδρυτή της εταιρείας Ferdinand Porsche (1875 – 1951), είχε μια πολύ ξεκάθαρη ιδέα για το πώς πρέπει να είναι ένα σπορ αυτοκίνητο. Υλοποίησε αυτήν την τολμηρή ιδέα το 1948, κατασκευάζοντας την Porsche 356 «No. 1» roadster. Το roadster 356/1 έλαβε γενική άδεια λειτουργίας στις 8 Ιουνίου 1948. Αυτή θεωρείται και ως η ημερομηνία γέννησης της μάρκας, ενώ το πρωτότυπο 356 έγινε το πρώτο σπορ αυτοκίνητο που έφερε το εμπορικό σήμα Porsche.
Μερικοί άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να πιστεύουν σε κάτι. Έτσι και ο Ferry Porsche που οραματιζόταν τα σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα, ενώ τότε οι περισσότεροι σκέφτονταν μόνο τα πρακτικά οχήματα που είχε τότε ανάγκη η κοινωνία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς το αυτοκίνητο των ονείρων του δεν υπήρχε ακόμα, το ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του. Αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα είναι που χαρακτηρίζει την  Porsche εδώ και 75 χρόνια, μια αυτοκινητοβιομηχανία που συνεχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό της χωρίς ποτέ να χάνει τις αξίες και την ταυτότητά της, αλλά και χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ όλα εκείνα τα στοιχεία που την έφεραν ως εδώ. Μεταξύ αυτών κεντρική θέση κατέχουν χαρισματικοί και οραματιστές άνθρωποι που πίστευαν στα όνειρά τους και πάσχισαν να τα κάνουν πραγματικότητα. Αυτό αντιπροσώπευε ο Ferry Porsche πριν από 75 χρόνια, αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει η Porsche και σήμερα.
Η χειρωνακτική παραγωγή των πρώτων οχημάτων ξεκίνησε την ίδια χρονιά (1948). Στην ανάπτυξη της 356, ο Ferry Porsche έδειξε ότι όχι μόνο ότι ήταν εξαιρετικός ηγέτης της ομάδας και οραματιστής, αλλά και ότι ήταν αφοσιωμένος στο σχέδιό του. Η κατασκευή ενός σπορ αυτοκινήτου στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 απαιτούσε τόλμη. Ο Ferry  Porsche την είχε. Με τη στάση και τα λόγια του άνοιξε το δρόμο της εταιρείας προς το μέλλον. Άλλωστε, τo μόττο της «Driven by Dreams» («Με οδηγό τα Όνειρα») ορίζει την ουσία του brand και υπονοεί ότι οι οραματιστές αλλάζουν τον κόσμο με τη διορατικότητα και τις εμπνεύσεις  τους. Επιπλέον, σε αυτή την πρόταση αντικατοπτρίζεται η προσέγγιση που υιοθετούν καθημερινά οι άνθρωποι της Porsche, για να εκπληρώνουν τα όνειρα των πελατών τους ανά την υφήλιο, σύμφωνα και με την προτροπή του Ferry Porsche: «Εκείνοι που είναι τόσο τυχεροί ώστε να χτίσουν μια επιχείρηση (που ξεκίνησαν) από ένα όνειρο, οφείλουν στον κόσμο να είναι οι φροντιστές των ονείρων».


Τα όνειρα αλλάζουν τον κόσμο. Πάντα έτσι ήταν. Ο Ferry Porsche κάποτε οραματιζόταν ένα αυτοκίνητο που δεν είχε υπάρξει ως τότε. Έτσι το κατασκεύασε ο ίδιος. Η οικογένεια των ιδρυτών κατάφερε να διατηρήσει ό,τι είχε αρχικώς επιτύχει χάρη στο πρωτοποριακό πνεύμα και το θάρρος της, την εντιμότητα και την προσγειωμένη στάση της. Η εταιρεία ξέρει να προσαρμόζεται πάντα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της εποχής, διατηρώντας ωστόσο την ουσία της μάρκας. Έτσι, ενώ κάθε δημιουργία Porsche είναι μια τυπική Porsche, είναι και ένα ονειρικό αυτοκίνητο του μέλλοντος. Η δημιουργική προσέγγιση του μέλλοντος αποτελούσε και αποτελεί πάντοτε μια σταθερά. Οι άνθρωποι που ηγούνται της εταιρείας και δίνουν το εξελικτικό της στίγμα, το αντιλαμβάνονται όλο αυτό ως ένα αέναο ταξίδι ιδεών προς το μέλλον της κινητικότητας. Η ιστορία της μάρκας αποτελεί πηγή έμπνευσης ξανά και ξανά, και μέσα από τη δημιουργική ελευθερία που προσφέρεται ανοίγονται νέες, καινοτόμες κατευθύνσεις. Η αναδρομή στην παράδοση συνδυάζεται πάντα με ένα φουτουριστικό πλάνο, με μια κίνηση που έρχεται από το μέλλον ή κινείται προς αυτό.
Από την τρίτη γενιά της οικογένειας, ο Dr. Wolfgang Porsche, μέτοχος και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Porsche, ο τέταρτος και νεότερος γιος του Ferry Porsche και εγγονός του ιδρυτή της Porsche, Ferdinand Porsche, επισημαίνει σχετικά. «Ο ρόλος μου είναι να διευκολύνω τις καλές ιδέες και να προστατεύω όσα έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν. Αυτό είναι το ζητούμενο τόσο για την εταιρεία όσο και για την οικογένειά μου». Ως μέτοχος, ο Δρ Wolfgang Porsche γνωρίζει την ιδιαίτερη ευθύνη που φέρει για την εταιρεία: «Για μένα, ο σκοπός είναι η δημιουργία ασφάλειας τόσο σε καλές όσο και σε δύσκολες συνθήκες, έτσι ώστε η Porsche να συνεχίσει να είναι Porsche και στο μέλλον». Για αυτό και μολονότι τα όνειρα μπορεί κατά καιρούς να αλλάζουν, καταφέρνει να είναι καινοτόμος, μένοντας σταθερός ή αμφισβητώντας τα πάντα. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ουσία της μάρκας ζει όταν πραγματοποιούνται αυτά τα όνειρα. Και όταν αυτό που πάντα ξεχώριζε και διέκρινε την Porsche, η ταυτότητα της εταιρείας, παραμένει αναλλοίωτη.
Ή, όπως το περιγράφει γλαφυρά ο Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche από το 2015: «Η Porsche είναι ένας συνδυασμός εμβληματικής κληρονομιάς και μοντέρνας, σπορ πολυτέλειας. Με τα σπορ αυτοκίνητα μας, οι πελάτες εκπληρώνουν τα όνειρά τους». Η τεχνολογική καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του DNA της Porsche από τότε που ο Ferdinand Porsche εξέπληξε τον κόσμο με τα πλήρως ηλεκτρικά – υβριδικά οχήματα στα τέλη του 19ου αιώνα. Η γερμανική μάρκα ενσαρκώνει τη γοητεία, τις ανώτερες επιδόσεις και την πρωτοποριακή σκέψη των ανθρώπων της Porsche για το μέλλον του αυτοκινήτου. «Βελτιστοποιήστε τη λειτουργία, μειώστε τη φόρμα ως τα βασικά. Ξεπεράστε τα γνωστά για να ανακαλύπτετε συνεχώς νέες και καλύτερες λύσεις». Ο Ferdinand Alexander Porsche (1935 –  2012), ο πρωτότοκος γιος του Ferry Porsche δημιούργησε μοναδικά σχέδια βασισμένα σε αυτές τις αρχές. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο F. A. Porsche ήταν επικεφαλής της ομάδας που έδωσε στην Porsche 911 το διαχρονικό της σχήμα. Πρωτοπαρουσιάστηκε ως 901 το 1963, και ένα χρόνο μετά εξελίχθηκε ως η εμβληματική Porsche 911 που προκαλεί συγκίνηση από όπου και αν περνάει. Για την Porsche και τους ανθρώπους της η τόλμη ήταν πάντοτε τρόπος ζωής. Οι ιδέες οδηγούν, ο ανταγωνισμός επιταχύνει την υλοποίησή τους και η επιτυχία είναι ο προορισμός.
Το 1972 ο Ferdinand Alexander Porsche ίδρυσε την Porsche Design μαζί με τον αδερφό του Hans-Peter. Η πρώτη της δημιουργία ήταν ο Chronograph 1, ένας αυτόματος, μαύρος ματ, αναλογικός χρονογράφος. Αυτό ήταν ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό βήμα στην εποχή που στην ωρολογοποιία επικρατούσε η μπαταρία (quartz). Στη δεκαετία του ‘70, τα φουτουριστικά γυαλιά σκι Carrera 5600 εξέπληξαν τους ανθρώπους με τον εύκαμπτο πανοραμικό σκελετό τους, ενώ τα γυαλιά ηλίου Porsche Design P’8478 ήταν τα πρώτα γυαλιά ηλίου με μηχανισμό εναλλάξιμων φακών για διαφορετικές συνθήκες φωτισμού. Το Porsche Design έγινε σύντομα συνώνυμο με καινοτόμες τεχνικές λύσεις, εντυπωσιακό design, ξεκάθαρα σχήματα, κορυφαία ποιότητα, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό του με μια σειρά από αποκλειστικά lifestyle προϊόντα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

17 σκέψεις για “Porsche: Μια ιστορία επιτυχίας γεμάτη όνειρα και προκλήσεις”