Porsche: Ηλεκτρικό σκάφος, αξίας 560.000 ευρώ

Το νέο πολυτελές και αμιγώς ηλεκτροκίνητο σκάφος της, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με την Frauscher Shipyard, καθέλκυσε στη λίμνη Γκάρντα της Ιταλίας η Porsche. 


Tο Frauscher x Porsche 850 Fantom Air, βασίζεται στο Frauscher 858 Fantom Air, διατηρώντας το μήκος των 8,67 μέτρων και το πλάτος το 2,49 μέτρων, αλλά και την ικανότητα να φιλοξενεί μέχρι και εννέα επιβάτες. Στο εντυπωσιακό 850 Fantom Air μεταλαμπαδεύτηκε τεχνογνωσία από την επερχόμενη αμιγώς ηλεκτροκίνητη Porsche Macan, όπως εξαρτήματα από την πλατφόρμα Premium Platform Electric (PPE).

Ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται τοποθετημένος στο πίσω τμήμα του σκάφους, ενώ η ισχύς του έχει περιοριστεί στα 400 kW (544 ίπποι). Από την ηλεκτρική Macan προέρχεται επίσης η μπαταρία ιόντων λιθίου, συνολικής χωρητικότητας 100 kWh, ενώ χάρη στην τεχνολογία 800 volt της Porsche υπάρχει δυνατότητα φόρτισης άνω των 250 kW σε σταθμούς ταχείας φόρτισης DC. Υπό ιδανικές συνθήκες, η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από 10-80% σε λιγότερα από 30 λεπτά. Στάνταρ είναι ο ενσωματωμένος φορτιστής 11 kW, ενώ στο μπροστινό αριστερό τμήμα του σκάφους βρίσκεται η θύρα για σύνδεση σε συμβατική πρίζα.

Όπως και στα supercars της Porsche προσφέρονται προγράμματα οδήγησης, τα οποία στο 850 Fantom Air είναι τα Docking, Range, Sport και Sport Plus που επηρεάζουν κυρίως της ταχύτητα του σκάφους. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα Docking  η ταχύτητα περιορίζεται στα 15 χλμ./ώρα για οδήγηση μέσα στο λιμάνι, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των 85 χλμ./ώρα επιτυγχάνεται με το πρόγραμμα Sport Plus. Η βέλτιστη ταχύτητα πλεύσης είναι 41 χλμ./ώρα με την αυτονομία της μπαταρίας να επαρκεί για περίπου μία ώρα ή σχεδόν 45 χιλιόμετρα.

Η Porsche έχει βάλει τη σχεδιαστική της υπογραφή και στο πιλοτήριο του ηλεκτρικού σκάφους, με επένδυση από μαύρο γυαλιστερό διακοσμητικό υλικό, ενώ πέντε αναλογικά όργανα προβάλουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Το τιμόνι είναι ίδιο με αυτό στα μοντέλα της Porsche, ενώ η στεφάνη του από τεχνητό δέρμα είναι πιο ανθεκτική στο αλμυρό νερό και το κουμπί ενεργοποίησης του ηλεκτροκινητήρα βρίσκεται παραδοσιακά στην αριστερή πλευρά.


Τα δυο καθίσματα παρέχουν ενισχυμένη πλευρική στήριξη του σώματος, έχουν υπερυψωμένες πλάτες και ενσωματωμένα προσκέφαλα με κεντημένο το λογότυπο της Porsche. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης συνδεσιμότητα μεσώ WiFi και Bluetooth, ηχοσύστημα, πτυσσόμενα σκίαστρα για τις ηλιόλουστες μέρες, οθόνη πολλαπλών ενδείξεων 12 ιντσών, ηλεκτρική άγκυρα κατασκευασμένη, όπως και η αλυσίδα της, από  ανοξείδωτο χάλυβα, Led φωτισμό περιβάλλοντος, Led υποβρύχιο φωτισμό και χώρο ψύξης.


Το βιβλίο παραγγελιών για τα πρώτα 25 σκάφη 850 Fantom Air έχει ανοίξει, με την τιμή του να αγγίζει τα 561.700 ευρώ, ενώ οι πρώτες παραδόσεις θα αρχίσουν το 2024.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *