Πωλήσεις αυτοκινήτων: Η υπερπροσφορά οδηγεί σε πόλεμο τιμών

Σε πόλεμο τιμών μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανίων οδηγεί η υπερπροσφορά αυτοκινήτων.


Σύμφωνα με έκθεση της UBS η παγκόσμια παραγωγή θα υπερβεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 6% φέτος, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προετοιμάζονται για έναν πόλεμο τιμών και ορισμένοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, ήδη, αλλάζουν προς τα κάτω τους καταλόγους.

Κι επειδή σε μεγάλο βαθμό, τον τόνο δίνουν οι ΗΠΑ, αναλυτές καταγράφουν χαμηλότερη ταχύτητα στις αξίες μέσα σε λίγους μόνο μήνες -λένε δε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές στην πορεία.

Αφού οι μέσες τιμές των αυτοκινήτων έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι το καλοκαίρι, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν, τώρα, ότι η υπερπροσφορά οχημάτων θα οδηγήσει σε ισχυρό ανταγωνισμό με πίεση στις τιμές.

Πάνω από 5 εκατομμύρια οχήματα θα απαιτήσουν περικοπές για να πουληθούν σε μεγάλες παρτίδες, ανέφερε η Yahoo Finance. Αν και αυτές οι μειώσεις τιμών μπορεί να μην πραγματοποιηθούν άμεσα, ωστόσο η τάση προοδευτικά θα διαμορφωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Πωλήσεις αυτοκινήτων: Πόλεμος τιμών και σε ηλεκτρικά και σε μοντέλα με θερμικά μοτέρ


«Δεδομένων των ανοδικών προγραμμάτων παραγωγής, βλέπουμε υψηλό κίνδυνο υπερπαραγωγής και αυξανόμενη πίεση τιμών ως αποτέλεσμα», ανέφερε η UBS σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Ο πόλεμος τιμών έχει, ήδη, αρχίσει να εξελίσσεται στον χώρο των EV και αναμένουμε ότι θα εξαπλωθεί και στα μοντέλα με θερμικούς κινητήρες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023».
Οι κατασκευαστές οικογενειακών αυτοκινήτων είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μειώσεις τιμών, λένε οι αναλυτές, ενώ οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων αναμένεται να αντέξουν πιο εύκολα.


Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ενδέχεται να δεχθούν μεγάλο πλήγμα λόγω του συνδυασμού του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και των υψηλών τιμών που θέτουν πολλούς καταναλωτές εκτός πρόσβασης, σημείωσε η Yahoo Finance.

Τον Ιανουάριο, η Tesla του Ίλον Μασκ μείωσε την τιμή των αυτοκινήτων της έως και 8.000 £ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ορισμένα από τα φθηνότερα μοντέλα της είναι τώρα περίπου στο ίδιο εύρος τιμών με μάρκες μαζικής αγοράς όπως πχ, η Kia.

Η Ford Motor Company και η Lucid είναι μεταξύ των άλλων κατασκευαστών αυτοκινήτων που αντέδρασαν στις περικοπές της Tesla μειώνοντας τις δικές τους τιμές EV, σύμφωνα με τον ιστότοπο Proactive Investors.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν, ήδη, στοιχεία ότι οι τιμές των αυτοκινήτων σε όλες τις κατηγορίες έχουν μειωθεί, σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Τα τελευταία στοιχεία της Cox Automotive, που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, 7 Απριλίου, έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής των μεταχειρισμένων οχημάτων τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αν και σημείωσαν άνοδο 1,5% από τον προηγούμενο μήνα.

Μια αναφορά της 23ης Μαρτίου από το Kelley Blue Book διαπίστωσε ότι οι τιμές των νέων οχημάτων μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενους μήνες και ότι «άρχισε να μοιάζει με μια σταθερή τάση». Ακόμα κι έτσι, βέβαια, οι τιμές παραμένουν «ιστορικά υψηλές».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *