Pirelli: Ο νέος φωτογράφος του The Cal 

Τα 50 του χρόνια του θα γιορτάζει το 2024 το διάσημο ημερολόγιο της Pirelli, τη φωτογράφιση του οποίου θα επιμεληθεί ο αυτοδίδακτος Γκανέζος φωτογράφος, Prince Gyasi.


O 28χρονος, περιζήτητος πλέον φωτογράφος, ξεκίνησε ερασιτεχνικά στα 16 του να φωτογραφίζει με ένα smartphone στην Άκκρα.

Αυτό που χαρακτηρίζει τον Gyasi είναι τα έντονα χρώματα και οι αντιθέσεις, ενώ ο ίδιος δεν προσδιορίζεται ως φωτογράφος, αλλά ως καλλιτέχνης.Σε συνέντευξή του στο CNN Style το 2019, είχε δηλώσει πως οι εικόνες του μοιάζουν με ζωγραφικές, επειδή είναι έργα τέχνης κι όχι απλά φωτογραφίες.

Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί το έργο του ως «θεραπεία μέσω των χρωμάτων», αφού πιστεύει πως το χρώμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία κι ευτυχία των ανθρώπων. Επιθυμία του επίσης, μέσω της τέχνης του είναι να ζωγραφίσει ξανά την Αφρική στον κόσμο, προβάλλοντας τις θετικές τις πλευρές, μέσω των εικόνων του που αναδεικνύουν, την παιδική ηλικία, την πατρότητα και τη μητρότητα.

Ο Gyasi θέλοντας να δώσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε παιδιά στο Jamestown, έχει συνιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Boxed Kids», που τα βοηθά να μην εγκαταλείπουν το σχολείο σε μικρή ηλικία, όπως συνέβη με τη μητέρα του, παρόλο που αργότερα έγινε επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας.


Τις προηγούμενες 49 εκδόσεις του ημερολογίου της Pirelli, The Cal, ωδή στο ωραίο φύλο, είχαν επιμεληθεί, 39 φωτογράφοι, καθιστώντας έτσι τον Giasy, τον 40ο φωτογράφο, που βλέπει τ’ όνομα του να συμπληρώνει τη λίστα με διάσημα και καταξιωμένα ονόματα στο παγκόσμιο φωτογραφικό στερέωμα, όπως Helmut Newton, Herb Ritts, Mario Testino κ.α. Παίρνει δε τη σκυτάλη, από την Αυστραλιανή φωτογράφο μόδας Emma Summterton που φωτογράφισε το ημερολόγιο για το 2023.


Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη δική του σφραγίδα στο «The Cal», όπως είναι το προσωνύμιο του ημερολογίου της Pirelli, που σίγουρα θα είναι γεμάτη χρώματα, αντιθέσεις και εξωτικές εικόνες από τη γενέτειρά του την Γκάνα και την αφρικάνικη Ήπειρο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *