Πάσχα: Επιστροφή πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας

Στην επιστροφή πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας από τη Μεγάλη Δευτέρα προχωρά η Ελληνική αστυνομία, προκειμένου να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες ΙΧ στις μετακινήσεις τους.


Τη σχετική απόφαση -ως είθισται κάθε χρόνο- υπέγραψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και ισχύει από τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023.

Συγκεκριμένα, αφορά τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις: του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση & στάθμευση) και της παρ. 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ. (πινακίδα Ρ40 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση) για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 3 του άρθρου 31 του ν.4530/2018.

Από την απόφαση εξαιρούνται και δεν θα επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που έχουν να κάνουν με:

-Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη


-Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών


-Οδήγηση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)

-Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία

-Επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων)

Σημαντικό: Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.


Τονίζεται, ακόμη, ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην παραπάνω διαδικασία επιστροφής.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *