Opel: Γιορτάζει τα 125 χρόνια της!

Τη συμπλήρωση 125 ετών από τότε που ξεκίνησε να κατασκευάζει αυτοκίνητα, γιορτάζει το 2024 η Opel.


Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιανουαρίου του μακρινού 1899 όταν το πρώτο αυτοκίνητο της γερμανικής εταιρείας κατασκευάστηκε στο Ρούσελσχαϊμ, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της. Από τότε τα εργοστάσια της Opel στην Ευρώπη έχουν κατασκευάσει  συνολικά περισσότερα από 75 εκατομμύρια οχήματα.

Τα θεμέλια για την Opel έθεσε το 1862 ο ιδρυτής της, Άνταμ Όπελ, όταν δημιούργησε την πρώτη του ραπτομηχανή. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και η Opel εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ραπτομηχανών στη Γερμανία, με εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη.

Το επόμενο μεγάλο βήμα για την Opel έγινε το 1886 με την κατασκευή ποδηλάτων. Μάλιστα η Opel ήταν ένας από τους πρώτους κατασκευαστές ποδηλάτων στη Γερμανία, όμως τη δεκαετία του 1890 ήρθε παρακμή στο συγκεκριμένο κλάδο και οι γιοι του Άνταμ Όπελ άρχισαν να αναζητούν νέες ιδέες και προϊόντα.

Το 1897 ο Βίλχελμ και ο Φριτς Όπελ επισκέφτηκαν την πρώτη γερμανική Έκθεση Αυτοκινήτου στο Βερολίνο. Εκεί γνώρισαν τον Φρίντριχ Λούτσμαν, ο οποίος κατασκεύαζε  αυτοκίνητα από το 1894 έχοντας την πολύτιμη εμπειρία που αναζητούσαν τα αδέλφια Όπελ. Έτσι αποφάσισαν να του κάνουν μια δελεαστική οικονομική προσφορά για αγορά ολόκληρου του εργοστασίου και του εξοπλισμού που διέθετε ο Φρίντριχ Λούτσμαν στην πόλη Ντέσαου.


Στις 21 Ιανουαρίου 1899 έπεσαν οι υπογραφές της εξαγοράς με την Opel να καταβάλει το ποσό των 116.887 γερμανικών μάρκων. Ολόκληρη η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των μηχανημάτων, μεταφέρθηκε από το Ντέσαου στο Ρούσελσχαϊμ, ενώ ο Φρίντριχ Λούτσμαν διορίστηκε διευθυντής πωλήσεων της Opel.


Eπιλεγμένοι υπάλληλοι από την παραγωγή ποδηλάτων ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα με την ονομασία Opel σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο. Οι πρώτες διαφημίσεις για τα νέα μοντέλα που εμφανίστηκαν την άνοιξη του 1899 έγραφαν: «Τα αυτοκίνητα Opel είναι τα καλύτερα».

Το 2024, για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία της Opel, όλα τα μοντέλα στη γκάμα της θα έχουν τουλάχιστον μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *