Opel Corsa B: Οι καινοτομίες που έφερε πριν 30 χρόνια 

Τη συμπλήρωση τριών δεκαετιών από το λανσάρισμα του Corsa δεύτερης γενιάς γιορτάζει η Opel.


Ήταν το 1993 όταν η γερμανική εταιρεία μας σύστησε το διάδοχο του Corsa A, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο σχεδίασης, τεχνολογίας, εξοπλισμού και ασφάλειας. Το Corsa Β διέφερε σημαντικά από τον προκάτοχο του, καθώς άφησε πίσω του τις έντονες γωνιές και απέκτησε αμάξωμα με περισσότερες καμπύλες, οι οποίες είχαν και πρακτικό λόγο εφαρμογής, καθώς βελτίωναν την αεροδυναμική και επομένως μείωναν την κατανάλωση καυσίμου. Ο αποδοτικός κινητήρας των 1.2 λίτρων με ισχύ 45 ίππων, υπόσχονταν μέση κατανάλωση 4,66 λίτρα/100 χλμ.

Το μήκος του είχε αυξηθεί, φτάνοντας τα 3,73 μέτρα, ενώ μεγαλύτερο ήταν και το μεταξόνιο που έφερε καλύτερους χώρους για τους πίσω επιβάτες. Παράλληλα η μέγιστη χωρητικότητα του πορτμπαγκλάζ, με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα, αυξήθηκε στα 1.150 λίτρα.

Τα  μεγάλα παράθυρα σε συνδυασμό με τις στενές κολόνες επέτρεπαν καλύτερη ορατότητα, ενώ τα αεροδυναμικά σχεδιασμένα περιβλήματα των εξωτερικών καθρεφτών είχαν ένα μικρό χείλος που απέτρεπε τη συσσώρευση βρωμιάς στις επιφάνειές τους και στα παράθυρα.

Το Corsa B προσφέρονταν με τρίθυρο αμάξωμα, το οποίο είχε πιο νεανική και σπορ αμφίεση, με το πίσω τμήμα του να παραπέμπει σε coupe. Πιο πρακτικό ήταν με πεντάθυρο αμάξωμα που διέφερε και για την πιο όρθια πίσω πόρτα. Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά σε ορισμένες αγορές προσφέρονταν επίσης ως pick-up, estate και τετράθυρο notchback.


Από τις πέντε συνολικά του εκδόσεις (Eco, Swing, Joy, Sport και GSi) η τελευταία ήταν η πιο δυναμική. Το Corsa GSi εκείνης της εποχής διέθετε σπορ πλαίσιο, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ABS και διαφορετικά αμορτισέρ για καλύτερη οδική συμπεριφορά, ενώ μπορούσε να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα εντός 9,5 δευτ. και να φτάσει τα 195 χλμ./ώρα. Βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος ήταν τα πλευρικά μαρσπιέ, οι προφυλακτήρες και η αεροτομή, ενώ  στο εσωτερικό του συναντούσαμε σπορ καθίσματα, στροφόμετρο και δερμάτινο τιμόνι.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν το πρώτο Corsa που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο της Opel που βρίσκονταν στο Άιζεναχ της Γερμανίας. Το Corsa B κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 4 εκατομμυρίων πωλήσεων το 2000. Από το 1982 έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 14,5 εκατομμύρια Corsa.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *