Nissan – Renault: “Ξεθωριάζει” η συμμαχία;

Σχέδια ανάπτυξης λογισμικού και ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανεξάρτητα από τη Renault, προωθεί η Nissan.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις  η πολυδιαφημισμένη συμμαχία φαίνεται πλέον να οδηγείται σε μια πολύ περιορισμένης συνεργασία.

Η Nissan αναζητά έναν συνεργάτη εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας για να αναπτύξει λογισμικό το οποίο συνδέει οχήματα με υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud.

Κάτι τέτοιο θα αντιμετώπιζε μια σχετική αδυναμία της Nissan καθώς προσπαθεί να κάνει τα αυτοκίνητα «πιο έξυπνα και πιο συνδεδεμένα», είπαν μιλώντας στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν όσο υπάρχουν διεργασίες.

Η συμμαχία Nissan-Renault μαζί και με την Mitsubishi είχε θέσει φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2030, όμως στην πορεία πολλά αλλάζουν


Οι αποκαλύψεις έρχονται καθώς το εποπτικό συμβούλιο της συμμαχίας συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει μια επανεξισορρόπηση που θα οδηγήσει τη Renault στο να μειώσει το μερίδιό της στη Nissan σε 15% από 43% -αντίστοιχο με το μέγεθος του μεριδίου της Nissan στη Renault- και η Nissan να αποκτήσει αμοιβαία δικαιώματα ψήφου.


Η ανισορροπία είχε από καιρό ενοχλήσει τα στελέχη της Nissan που παραπονέθηκαν ότι η Renault δεν πλήρωσε το δίκαιο μερίδιο του κόστους για την καινοτομία και την ανάπτυξη. Η αναδυόμενη στρατηγική της Nissan αντανακλά την πεποίθηση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι η 23χρονη συμμαχία έχει κάνει την πορεία της για πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σημείωσαν οι ίδιοι παράγοντες.

Μια τέτοια σκέψη διαμορφώνει ένα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο που θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με επίκεντρο τη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση, την ηλεκτροκίνηση και το λογισμικό που επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση και άλλα χαρακτηριστικά «συνδεδεμένου αυτοκινήτου».

«Έστω κι αν η Renault πάρει κάτι από τη Nissan, τα οφέλη που κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση είναι δύσκολα», είπε ένας από τους παράγοντες που γνωρίζει τη στάση της Nissan. «Οι περιορισμοί από τη Renault έχουν αρθεί και μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα».

Σε κοινή δήλωση στο Reuters, η Nissan και η Renault δήλωσαν ότι εργάζονται για την επίτευξη τελικών όρων συνεργασίας που θα τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές. Είπαν ότι σχεδίαζαν να αναφέρουν λεπτομερώς τα ήδη ανακοινωθέντα έργα συνεργασίας για την Ινδία και τη Λατινική Αμερική.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *