Mercedes EQE: Πεντάστερη ασφάλεια 

Πέντε αστέρια στην ασφάλεια παίρνει η αμιγώς ηλεκτροκίνητη Mercedes EQE.


Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP, στη μετωπική πρόσκρουση ο θάλαμος επιβατών παρέμεινε σταθερός, ενώ καλή προστασία είχαν τα γόνατα και οι μηροί των μπροστινών επιβατών, αλλά και γενικότερα όλες οι κρίσιμες περιοχές στα σώματά τους.

Η ανάλυση της επιβράδυνσης και της παραμορφώσιμης επιφάνειας στον κινούμενο εμπόδιο, με το οποίο συγκρούστηκε η EQE SUV αποδεικνύουν ότι σε πραγματικές συνθήκες θα ήταν κάπως επιθετικός αντίπαλος για το άλλο όχημα. Στη μετωπική πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας ο οδηγός και ο πίσω επιβάτης είχαν καλή ή επαρκή προστασία.

Πολύ καλά τα πήγε η EQE SUV στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο και στην πιο δύσκολη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο. Ο βαθμός συγκράτησης εκτόξευσης του εμπρός επιβάτη προς την απέναντι εσωτερική πλευρά του οχήματος, στην πλευρική πρόσκρουση, χαρακτηρίστηκε επαρκής. Ο κεντρικός αερόσακος δεν κατάφερε να αποδείξει ότι προστατεύει καλά όλα τα αναστήματα επιβατών. Τα εμπρός και πίσω καθίσματα, μαζί με τα προσκέφαλα τους, μπορούν να προστατέψουν καλά την περιοχή του αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση.

Ο EuroNCAP διαπίστωσε ότι σε περίπτωση εισροής υδάτων οι πόρτες, αν είναι κλειδωμένες, μπορούν να ανοίξουν μέσα σε δυο λεπτά από την απώλεια ρεύματος, όμως τα ηλεκτρικά παράθυρα δε θα παραμείνουν λειτουργικά για αρκετά χρόνο για να διευκολύνουν τους επιβάτες να διαφύγουν.


Το μεγαλύτερο ποσοστό της EQE SUV αφορά την προστασία των παιδιών, καθώς οι ανήλικοι επιβάτες, ηλικίας 6 και 10 ετών, είχαν καλή προστασία σε όλες τις μετωπικές και πλευρικές προσκρούσεις. Ο αερόσακος του συνοδηγού απενεργοποιείται αυτόματα όταν τοποθετηθεί ένα παιδικό κάθισμα σε αυτή τη θέση, ενώ υπάρχει και σύστημα που ενημερώνει τον οδηγό πριν αποβιβαστεί να ελέγξει για την παρουσία παιδιών μέσα στο όχημα.


Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης (AEB) της EQE SUV μπορεί να εντοπίσει εκτός από οχήματα και ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω σύστημα είχε καλή απόδοση, ενώ εντόπιζε και τους πεζούς που βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο όταν κάνει όπισθεν.

Η EQE SUV εξοπλίζεται με σύστημα υπενθύμισης για τις ζώνες ασφαλείας των εμπρός και πίσω καθισμάτων, ανίχνευση κόπωσης του οδηγού, υποβοήθηση παραμονής του οχήματος εντός της λωρίδας κυκλοφορίας με επέμβαση στο σύστημα διεύθυνσης, εντοπισμό των ορίων ταχύτητας με δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης του περιοριστή, eCall που ειδοποιεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος και αυτόματης ενεργοποίησης των φρένων μετά από μια σύγκρουση για να αποφευχθούν και άλλες.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 87%

Προστασία παιδιών: 90%


Προστασία πεζών: 80%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 85%

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *