Mercedes-Benz 320: Προπολεμικό ασθενοφόρο!

Πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και αναπαύεται στο Μουσείο της γερμανικής εταιρείας, αποτελώντας τμήμα της συλλογής “Close-up”, ενώ «αφηγείται» στους επισκέπτες ιστορίες από την εποχή που εργάζονταν ως ασθενοφόρο πριν από 86 χρόνια!


Η Mercedes-Benz 320 έκανε πρεμιέρα το 1937, ενώ η άνετη καμπίνα της ήταν ιδανική για τη μετατροπή σε ασθενοφόρο. Σήμερα υπάρχουν πολλά station wagon, SUV και κυρίως βαν της Mercedes που είναι κατάλληλα για ασθενοφόρα.

Η καμπίνα για τη μεταφορά ασθενών-τραυματιών κατασκευάζονταν από την Lueg στο Μπόχουμ της Γερμανίας, σύμφωνα με ένα πατενταρισμένο σύστημα. Διέθετε θέρμανση και μια πλαϊνή πόρτα πίσω από το συνοδηγό.

Το συγκεκριμένο ασθενοφόρο που υπάρχει στο μουσείο της Mercedes αγοράστηκε από την ιατρική υπηρεσία της εταιρείας κατασκευής μουσικών οργάνων Hohner. Ανοίγοντας τις δυο κάθετες -με αντίστροφο άνοιγμα πίσω πόρτες-αντικρίζουμε στην αριστερή πλευρά δυο φορεία, το ένα πάνω στο άλλο. Το κάτω φορείο μπορεί να μπει και να βγει γρήγορα και απαλά, καθώς στηρίζεται σε μια ειδική βάση με μηχανισμό.

Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα σταθερό, αλλά και ένα πτυσσόμενο κάθισμα, προφανώς για τους συνοδούς. Παρατηρούμε και μια θήκη για κάτι κυλινδρικό που προφανώς ήταν η φιάλη οξυγόνου, ενώ στο χώρισμα που υπάρχει με τους εμπρός επιβάτες υπάρχει ένας νεφροειδής δίσκος που χρησιμοποιείται για τοποθέτηση εργαλείων μέσα σε κλίβανο.


Σε αντίθεση με τα σύγχρονα ασθενοφόρα την εποχή εκείνη δεν υπήρχε μπλε φάρος ούτε σειρήνα, παρά μόνο μια απλή πινακίδα του Ερυθρού Σταυρού που άναβε πάνω από το παρμπρίζ. To ιστορικό ασθενοφόρο Mercedes-Benz 320 ήταν βαμμένο με ανοιχτό γκρι χρώμα και τροφοδοτούνταν από εξακύλινδρο κινητήρα 3.2 λίτρων, απόδοσης 77 ίππων.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *