Maserati Quattroporte: Η λιμουζίνα που έγραψε ιστορία

Την 60η της επέτειο γιορτάζει φέτος η Quattroporte, ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Maserati.


Στις 30 Οκτωβρίου του 1963, η πρώτη Quattroporte έκανε πρεμιέρα στο 45ο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τορίνο, ενθουσιάζοντας κοινό και ειδικούς. Χαρακτηρίστηκε ως «κινητό σαλόνι σπιτιού» για το πολυτελές και άνετο εσωτερικό της, ενώ την αποκαλούσαν και «λιμουζίνα με αγωνιστικό πνεύμα»,  καθώς ο οκτακύλινδρος κινητήρας της επέτρεπε μέγιστη ταχύτητα 230 χλμ./ώρα!

H καλλίγραμμη σιλουέτα της δημιουργήθηκε από το σχεδιαστή Pietro Frua, ενώ στις επόμενες Quattroporte μπήκαν οι διάσημες υπογραφές των Bertone, Giugiaro, Gandini και Pininfarina με το Maserati Centro Stile να επιμελείται τη σύγχρονη εκδοχή του θρυλικού μοντέλου. Με το όνομα της Quattroporte έχουν συνδεθεί επίσης πάρα πολλοί μηχανικοί, τεχνικοί, οδηγοί δοκιμών και σχεδιαστές της Maserati.

Για το κύρος, τη φινέτσα και τη δύναμη της η Quattroporte αγαπήθηκε από βασιλιάδες, πρίγκιπες, υψηλόβαθμους αξιωματούχους, επιχειρηματίες και προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος, ενώ στο βιογραφικό της έχει πολλές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί των VIP, καθώς έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 ταινίες.

Με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, έξι γενιές μοντέλων και περισσότερες από 75.000 μονάδες παραγωγής, η Maserati δημιούργησε ένα αυτοκίνητο που μπορεί να είναι συνεχώς καινοτόμο, ενώ διατηρεί αμετάβλητο το χαρακτήρα του με το πέρασμα των χρόνων. Για την ιταλική εταιρεία με έμβλημα την τρίαινα του θεού Ποσειδώνα, η Quattroporte αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία της, καθώς μαζί της καινοτόμησε, έκανε στιλιστικά και τεχνολογικά άλματα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *